Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ









του Γιάννη Καραπανάγου


Η τελετή έναρξης των 30ων σύγ­χρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, ανήκει πια στο παρελθόν κπι οι γνώμες διίστανται για το θέαμα που πρόσφερε.



Ο σκηνοθέτης του slumdog Milionaire Ντάνι Μπόιλ διοργάνωσε μία διαδραστική τελετή έναρξης, που ονομάστηκε "τα νησιά των θαυμάτων". Από κάποιους κρίθηκε εντυπωσιακή, όπως και από το μεγα­λύτερο ποσοστό των Βρετανών, που δήλωσαν ενθουσιασμένοι, ενώ άλλοι την σχολίασαν ως μία κακόγουστη παράσταση, χωρίς να παρουσιάσει κάτι το ουσιαστικό, η οποία μας θύ­μισε εποχές αποικιοκρατίας.
Στην τελετή έναρξης παρέλασαν 10.500 αθλητές και αθλήτριες από 204 Χώρες. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της τελετής έναρξης ο αποκλεισμός της Ελλάδος, της γενέτειρας των Ολυμπι­ακών Αγώνων, από τους διοργανωτές, οι οποίοι όχι μόνο δεν έκαναν καμία αναφορά στη Χώρα προέλευσης τους, αλλά διέπραξαν ταυτόχρονα και αθλιότητες σε βάρος της.
Οι διοργανωτές, που είχαν την ευθύνη της τηλεοπτικής κάλυψης, έδειξαν την Ελληνική ομάδα να εισέρ­χεται πρώτη στο Ολυμπιακό Στάδιο, λιγότερο απ' όλες τις άλλες ομάδες και δεν παρουσίασαν καθόλου τους Έλληνες στις θέσεις των επισήμων που την χειροκροτούσαν, ενώ έδει­ξαν, παράλληλα με την παρέλαση της κάθε ομάδας, τις επίσημες εκπροσω­πήσεις όλων των 203 συμμετεχουσών Χωρών, πλην της Ελληνικής!
Όμως, οι αθλιότητες τους δεν σταμάτησαν εδώ. Η έπαρση της Ελ­ληνικής Σημαίας, μαζί με αυτές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της διοργανώτριας Χώρας, δεν έγινε και ως εκ τούτου δεν ακούστηκε ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος. Η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας, τυπικά, γίνε
ται πάντοτε προς τιμή της Χώρας που είναι η πηγή του Ολυμπισμού.
Ο Ολυμπιακός Ύμνος του Σπύρου Σαμαρά, σε στίχους του Κωστή Πα­λαμά, που ακούστηκε στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών το 1896, δεν εψάλη, αν και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει αποφασί­σει να είναι ο επίσημος Ολυμπιακός Ύμνος και να ψάλλετε κατά την έναρξη και τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Επίσης, όταν εισερχόταν η Ολυ­μπιακή Φλόγα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, ο εκφωνητής σημείωσε ότι έφτασε εκεί αφού διέτρεξε μια διαδρομή 22.000 χιλιομέτρων. Δεν ανέφερε από που ξεκίνησε για να φτάσει στο Λονδίνο. Δεν είπε ούτε μία λέξη για την Ολυμπία, το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ακόμη, το Βρετανικό channel 4 πρόβαλε το συκοφαντικό "ντο­κιμαντέρ"... «Τhe Ancient Greek Olympics», παρουσιάζοντας τους αρ­χαίους Έλληνες ως διεφθαρμένους και ανώμαλους.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ζαν Ρογκ ανακοίνωσε ότι "οι Αγώνες γύρισαν στο σπίτι τους...", εννοώντας, με περίσσιο θράσος, πως το "σπίτι" των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι η Αρχαία Ολυμπία αλλά το Λονδίνο! Και δεν είναι μόνο αυτό. Πριν τη δήλωση του αυτή, ο κ. Ζαν Ρογκ, όταν ρωτή­θηκε κατά πόσο το Λονδίνο είναι έτοι­μο να διοργανώσει με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έκανε αναφο­ρά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ και του Πεκίνου, παραλείπο­ντας να αναφερθεί στην Αθήνα. Ο κ. Ζαν Ρογκ είπε: "Θα ήθελα να πιστεύω ότι από τη άποψη της ετοιμότητας οι αγώνες αυτοί είναι στην ίδια θέση με αυτή του Σίδνεϊ και του Πεκίνου σίγουρα, για να μιλήσω για τους πιο πρόσφατους
Ο κ. Ρογκ ξέχασε, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τους επαί­νους  που         του είχε απονείμει δημόσια στην Ελλά­δα για τη διοργάνωση των Ολυμπια­κών Αγώνων του 2004.
Για μία ακόμη φορά είναι οφθαλμο­φανές ότι η Χώρα μας βρίσκεται στο στόχαστρο όλων και έχει απαξιωθεί, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διανύει. Πάντως αδι­κήθηκε κατάφωρα, τόσο από τους διοργανωτές της τελετής έναρξης των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Γί αυτό και εμείς, σαν υπερήφανοι Έλληνες, οφείλουμε να καταστήσου­με σαφές στους Βρετανούς και στον κ. Ζαν Ρογκ, προς γνώση και συμ­μόρφωση τους, ότι δεν μπορούν να διαγράψουν ή να παραποιήσουν τη λαμπρή μας ιστορία και να κάμψουν το φρόνημα μας με τα λεγόμενα ή τις πράξεις τους. Επιπλέον θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ότι η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου συγκαταλέγεται στην τριάδα των πιο σημαντικών προσώ­πων για την οργάνωση και τη διοί­κηση στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με πρόσφατο δη­μοσίευμα της εφημερίδας "financial times". Και το πιο σημαντικό: οι επίδοξοι μάνατζερ, φοιτητές του περίφημου πανεπιστημίου Χάρβαντ, μαθαίνουν τις στρατηγικές διοίκησης από το παράδειγμα της Ελλάδος. Η μεγάλη Ελληνική επιτυχία των Ολυ­μπιακών Αγώνων του 2004 θεωρείται οδηγός ώστε να ακολουθήσουν και άλλες επιτυχημένες πρακτικές και στο μέλλον!

ΤΟ ΒΗΜΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: