Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας




 

 
Χρίστος Δήμας 06.09.2012

 
Βουλευτής Κορινθίας, Νέα Δημοκρατία
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ερώτηση


Θέμα: Επανέγερση και επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας Λουτρακίου
Η επανίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας Λουτρακίου συνιστά αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών με σκοπό τη φιλοξενία μοναδικών ευρημάτων κυρίως από το Ιερό της Ήρας Ακραίας και της Μυκηναϊκής Νεκροπόλεως. Αξίζει να σημειωθεί πως στις 11/11/1987 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΥΠ.ΠΟ, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας για την εξασφάλιση χώρου από το Δήμο. Επίσης, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε (Απόφαση υπ’ αριθμ. 47/6/12/2005) την επανέγερση του κτιρίου του Μουσείου το οποίο επλήγη από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1981. Ναι μεν υπάρχει η απόφαση του 2007 που θέτει όρους για την ίδρυση νέων μουσείων (Αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΕΠ/Γ1/Φ21-ΛΖ) όμως, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης της περιοχής του Λουτρακίου-Περαχώρας και της σημαντικής πολιτιστικής αξίας των ευρημάτων θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την επανεξέταση του αιτήματος για την επαναλειτουργία του Μουσείου διότι πιστεύουμε ότι πληροί τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας και χαρακτηρίζεται από διαχρονική πληρότητα.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί σχετικά με την επανέγερση και επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας- Λουτρακίου.
Ο ερωτών βουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: