Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Παντελής Ζερβός: Αφιέρωμα και η ταινία (Ζητείται ψεύτης)



 Βιογραφία
Ο Παντελής Ζερβός του Δημητρίου υπήρξε δημοφιλής ηθοποιός του θεάτρου και κινηματογράφου. Γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου του 1908 στην Περαχώρα. Αποφοίτησε από τη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Εμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή από το 1933 και συνεργάσθηκε με τους καλύτερους θιάσους της εποχής του διακρινόμενος σε κλασικούς στην αρχή ρόλους, αλλά και σε νεοελληνικούς αστικούς.

Η παρουσία του στη κινηματογραφική σκηνή επίσης υπήρξε μεγάλη. Περισσότερες από 70 ήταν οι συμμετοχές του σε ταινίες με κυρίαρχη στο έργο «Μανταλένα» παραγωγής Ντίνου Δημόπουλου (1960), υποδυόμενος τον ιερέα Παπα-Φώτη), με το οποίο και απέσπασε το Α΄ Βραβείο 2ου ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1960. Άλλες συμμετοχές του, που ξεχώρισαν, ήταν στα έργα «Πικρό ψωμί» (1951), «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας» (1955), «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» 1960, Ζητείται ψεύτης 1961, «Ο Ατσίδας» 1962, «Λόλα» 1964, «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» 1969 και η «Μαρία της σιωπής» (1973).

Αλλά και στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές ο Παντελής Ζερβός άφησε ιστορία, ιδιαίτερα στα καθημερινά ραδιοφωνικά πεντάλεπτα «το 5λεπτο ενός θυρωρού».

Ο Παντελής Ζερβός ήταν μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εθνικού Θεάτρου. Πραγματοποίησε πολλές θεατρικές περιοδείες εντός και εκτός Ελλάδος, κατά τις οποίες έλαβε πολλές διακρίσεις. Για τη θεατρική του αυτή προσφορά τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του τάγματος του Γεωργίου Α’ από τον Βασιλιά Παύλο.

Ο Παντελής Ζερβός ήταν μόνιμος κάτοικος του Παλαιού Φαλήρου (Αθήνα) και μιλούσε αγγλικά. Πέθανε στις 22 Ιανουαρίου 1982 σε ηλικία 74 ετών. Κηδεύτηκε στο Παλαιό Φάληρο. Είχε τρεις κόρες, εκ των οποίων η μία πέθανε στο σεισμό της Σαντορίνης, το 1956, σε ηλικία 8 ετών και, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, είχε θαφτεί ζωντανή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: