Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Χρίστος Δήμας :Ερώτηση για τις φυλακές στον Άγιο Ιωάννη



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας μετά από συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς στον Άγιο Ιωάννη κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή για το θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας. Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση αναφέρει:

 «Η ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος στον Άγιο Ιωάννη του Νομού Κορινθίας αποτελεί εδώ και χρόνια αίτημα της τοπικής κοινωνίας και  ζήτημα άμεσης προτεραιότητας  για το οποίο έχει γίνει μια σειρά από ενέργειες.
Πιο συγκεκριμένα, από το 2005 (πόρισμα Επιτροπής Καταλληλότητας, 26761/4-8-2005), είχε προταθεί γήπεδο έκτασης περίπου 90 στρ. στη θέση «Ράχη Φάβη» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίου Ιωάννη του Δήμου Κορινθίων (πρώην Δήμου Σαρωνικού). Κατόπιν, το Υπουργικό Συμβούλιο παραχώρησε στο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) δημόσια δασική έκταση 74.585,60 τμ. ενώ  το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σαρωνικού παραχώρησε στο ΤΑΧΔΙΚ ένα μικρό κομμάτι  ιδιοκτησίας μη δασικής έκτασης 17.093,13 τμ. στην ίδια θέση. Στη συνέχεια αποφασίστηκε, (Υπουργική απόφαση 82759/27-7-2006) η ανέγερση σωφρονιστικού καταστήματος στο σύνολο της παραχωρηθείσας έκτασης (74.585,60 τμ. και 17.093,13 τμ) σύμφωνα με το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο της «Θέμιδος Κατασκευαστικής». Παρόλα αυτά, η υπογραφή των συμβολαίων του Δήμου Κορινθίων με το ΤΑΧΔΙΚ εκκρεμεί καθώς αναμένεται  και η επικαιροποίηση γνωμάτευσης από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Παράρτημα Κορινθίας) για τη δυνατότητα παραχώρησης  των τίτλων στο ΤΑΧΔΙΚ καθώς η παραχωρηθείσα έκταση ήταν ιδιωτική. Πέραν τούτου, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)  έχουν «παγώσει» , με αποτέλεσμα η ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος να έχει παραμείνει στάσιμη όλα αυτά τα χρόνια.
Η ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος στον Άγιο Ιωάννη κρίνεται απαραίτητη ώστε να επιτευχθεί αποσυμφόρηση των υπαρχόντων σωφρονιστικών καταστημάτων και να εξασφαλισθούν καλύτεροι όροι διαβίωσης για τους κρατούμενους.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Εξακολουθεί το Υπουργείο να θεωρεί πως η ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος στον Άγιο Ιωάννη είναι απαραίτητη;
Ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης της γνωμάτευσης του Νομικού Συμβουλίου του κράτους για τη δυνατότητα παραχώρησης  των τίτλων στο ΤΑΧΔΙΚ;
Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες πρόκειται να προβούν για την άμεση έναρξη της ανέγερσης του σωφρονιστικού καταστήματος;
Θα «ξεπαγώσουν» τα ΣΔΙΤ; Εάν όχι, τι εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να βρεθούν για την ανέγερση του σωφρονιστικού καταστήματος;»
Ο ερωτών βουλευτής
Χρίστος Δήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: