Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ημερίδα κατά της εγκληματικότητας από το ΒΗΜΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ (ΑΠΟΝΟΜΕΣ)



Η εφημερίδα μας τόλμησε να διοργανώσει ημερίδα για την αντιμετώπιση του πολυσύνθετου φαινομένου της εγκληματικότητας στην περιοχή μας, έχοντας συμπαραστάτες τους δημότες που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον τους για ένα ζήτημα υψίστης ζωτικής σημασίας που απασχολεί τον τόπο μας και στους οποίους αξίζουν  ένα μεγάλο ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια για τη συμμετοχή τους. 

Οι βασικοί εισηγητές, με διάθεση και όρεξη, έχοντας μπροστά τους ένα ποιοτικό ακροατήριο, διατύπωσαν άκρως ενδιαφέρουσες θέσεις και απόψεις. Επίσης κατατέθηκαν ουσιαστικές προτάσεις  από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα για περαιτέρω εξέταση και αξιοποίηση. 
Την ημερίδα χαιρέτισε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης της περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Λάκης Παπαφωτίου, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές γιατί η ημερίδα αυτή πραγματοποιήθηκε από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους και όχι από φορείς και προλόγισε ο Εκδότης-Διευθυντής  της εφημερίδας κ. Σπύρος Γιαλοψός.
Ο κ. Γιαλοψός είπε, μεταξύ άλλων, πως ήλθε η ώρα να σκεφτούμε την αλληλεγγύη που πρέπει να έχουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε και πως πρέπει ν΄αρχίσουμε να κοιτάμε τον διπλανό μας. Πρόσθεσε ότι είναι η ώρα να σκεφτούμε πως δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την Αστυνομία και πως είναι κοινό μυστικό ότι η Αστυνομία του Λουτρακίου λειτουργεί χωρίς προσωπικό, χωρίς περιπολικά και χωρίς βοήθεια και συνεννόηση με το Δήμο, τους φορείς της πόλης και της περιοχής. Ακόμη παρομοίασε την εφημερίδα με σφήκα που τσιμπάει όλους αυτούς τους πολιτικούς μας, ειδικά που όταν πιάνουν την καρέκλα της εξουσίας ξεχνούν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, ξεχνούν το ΛΑΟ και καβαλάνε το καλάμι της αλαζονείας, αγνοώντας πως είναι περαστικοί απ΄αυτές τις καρέκλες. 


Ο συντονιστής της ημερίδας, Υποστράτηγος ε.α. Γιάννης Καραπανάγος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για την εγκληματικότητα, που αφορούν το έτος 2011, τα οποία κυριολεκτικά σοκάρουν και προκαλούν δέος! Ο συνολικός αριθμός των ληστειών και των κλοπών-διαρρήξεων ξεπέρασε τις εκατό χιλιάδες (100.000) το προηγούμενο έτος! Συγκεκριμένα τη χρονιά που μας πέρασε έγιναν σε όλη την Επικράτεια 6.636 ληστείες και 96.275 κλοπές-διαρρήξεις. Τρομακτική αύξηση παρουσιάστηκε στις ένοπλες ληστείες σε σπίτια, η οποία ανήλθε στο 115%.
Το προηγούμενο έτος συνελήφθησαν συνολικά 185.000 περίπου άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος. Από αυτά, 15.562 άτομα συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές-διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, τραπεζών. Σύμφωνα με τις Αρχές, ιδίως στις ένοπλες ληστείες, το ποσοστό των αλλοδαπών δραστών ανέρχεται στο 55%.
Επίσης, το 2011 καταγράφηκαν σε όλη την Επικράτεια 184 ανθρωποκτονίες και 182 απόπειρες ανθρωποκτονίας. Δηλαδή, σημειώθηκε μία ανθρωποκτονία κάθε δύο ημέρες. Ιδιαίτερα οι ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν με κίνητρο τη ληστεία αυξήθηκαν κατά 87% και τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικιωμένοι που έχασαν τη ζωή τους για λίγα ευρώ! 
Επιπλέον τόνισε ότι η αντιμετώπιση των σημερινών μορφών της εγκληματικότητας επιβάλλει αναδιάρθρωση ολόκληρης της Ελληνικής Αστυνομίας,  γιατί το σημερινό μοντέλο λειτουργίας είναι ξεπερασμένο και ότι ήλθε η ώρα της Δημοτικής Αρχής ν΄αναλάβει πρωτοβουλίες με τη συνεργασία των δημοτών, στο πλαίσιο του εθελοντισμού, με σκοπό τη συνδρομή του έργου της Αστυνομίας,
Στη συνέχεια, ο  Βουλευτής και Καθηγητής Εγκληματολογίας που Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Πανούσης αναφέρθηκε στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, στην εγκληματικότητα των ημερών, προσδιορίζοντας ποια μορφή βίας και ποια μορφή εγκληματικότητας αυξάνεται,  στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της εγκληματικότητας, στη διαφθορά και στην έλλειψη ορίων και αξιών, στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού των κανόνων κοινωνικής συμβίωσης, στην ανάγκη αστυνόμευσης και όχι αστυνομοκρατίας με τη δημοκρατική συμμετοχή πολιτών, στους λόγους για τους οποίους είχε προτείνει τη συγκρότηση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της εγκληματικότητας και την ίδρυση Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής και στο τρίπτυχο: Πρόληψη-Νομοθεσία-Κοινωνική επανένταξη. 
Ο Επίτιμος Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Γιάννης Ραχωβίτσας, μεταξύ  άλλων τόνισε στην εισήγησή του πως η εγκληματικότητα συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών, πως η Ελλάδα είναι το σταυροδρόμι, η μπουκαπόρτα, η πύλη εισόδου των ναρκωτικών  προς την Ευρώπη.  Αναφέρθηκε στα είδη των ναρκωτικών και τόνισε πως το χασίς πλέον εισάγεται από την Αλβανία. Ακολούθως υπογράμμισε πως η έκσταση, ως συνθετικό ναρκωτικό, είναι το πιο επιβλαβές για την υγεία και πολύ επικίνδυνο για τη ζωή του χρήστη. Ενημέρωσε πως στο Μεξικό λειτουργούν 400.000 δικηγορικές εταιρίες στήριξης των εμπόρων ναρκωτικών ανά τον κόσμο και υποστήριξε πως η δικαιοσύνη θα πρέπει να επιταχύνει την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τα ναρκωτικά. 
Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου και Γενικός Γραμματέας της ΄Ενωσης Αξιωματικών Πελοποννήσου, Αστυνόμος Α΄ Χαράλαμπος Τετράδης, αναφέρθηκε στην εισήγηση του, μεταξύ άλλων, στις μορφές εγκληματικότητας στην περιοχή του Δήμου μας, επισημαίνοντας πως το Λουτράκι, καίτοι έχει μεγάλη περιφέρεια, παρουσιάζει χαμηλή εγκληματικότητα, σε σχέση με τις αυξητικές τάσεις λοιπών περιοχών του Νομού  Κορινθίας, ενώ τόνισε πως στην περιοχή μας υπάρχει μόνο μικροεγκληματικότητα  και δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη οργανωμένου εγκλήματος. Ακόμη, υπογράμμισε ότι δεν έχει διαπιστωθεί η είσοδος κακοποιών σε σπίτια που οι διαμένοντας να είναι μέσα, κάτι που χαρακτήρισε πολύ θετικό. Επιπλέον σημείωσε πως έχουν παρουσιαστεί κρούσματα ενδοσχολικής βίας και ότι αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με τους καθηγητές ή δασκάλους και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.
Με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων, ο εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας απένειμε αναμνηστικά διπλώματα στους τρεις εισηγητές, καθώς και στον κ. Βασίλειο Μαντά για την αμέριστη συνδρομή του στη διεξαγωγή της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο του.
 Ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία διατυπώθηκαν προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός ρεαλιστικού και αποτελεσματικού πλαισίου ασφαλείας των δημοτών υπό την αιγίδα της Δημοτικής Αρχής.
                                               
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Χρίστος Δήμας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Λάκης Παπαφωτίου, ο Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κ. Κώστας Λογοθέτης, o oποίος ήλθε καθυστερημένα λόγω των εγκαινίων της νεραιδοχώρας, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Γλυκοφρύδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Γκιώνης, Γιώργος Πετρίτσης, Γιώργος Κακκαβάς και ο Πρόεδρος του Οργανισμού ‘‘Προμηθέας’’ κ. Νικόλαος Λόης, Πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων, εκπαιδευτικοί και επιστήμονες που συμμετείχαν με αμείωτο ενδιαφέρον, σε όλη την τρίωρη ημερίδα και τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: