Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίων ...Μνημεία αδιαφορίας και εγκατάλειψης









Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίων ...Μνημεία αδιαφορίας και εγκατάλειψης
Οι σημαντικότεροι μετά τα Ολύμπια πανελλήνιοι αγώνες, ήταν αυτοί που γίνονταν στην περιοχή της Ισθμίας. Τα Ίσθμια, γιορτάζονταν προς τιμή του Ποσειδώνα κάθε δύο χρόνια, και διαρκούσαν πολλές ημέρες. Το πρόγραμμα της γιορτής περιλάμβανε αρματοδρομίες, ιπποδρομίες, δρόμο, πάλη, πένταθλο και παγκράτιο, καθώς και μουσικούς, ρητορικούς και ζωγραφικούς διαγωνισμούς.


Η πανελλήνια σπουδαιότητα των Ισθμίων φαίνεται εκτός των άλλων και από το γεγονός, ότι οι Έλληνες συγκεντρώθηκαν εκεί πολλές φορές για να πάρουν σημαντικές αποφάσεις: το 480/479 π.Χ. για ν’ αποφασίσουν πως ν’ αντιμετωπίσουν την εισβολή του Ξέρξη, το 338/337 για να πάρουν μέρος στο πανελλήνιο συνέδριο που συγκάλεσε ο Φίλιππος και λίγο αργότερα για ν’ ανακηρύξουν τον Αλέξανδρο αρχηγό στον αγώνα κατά των Περσών. Εκεί επίσης το 196/195 π.Χ. κήρυξε ο Κόιντος Φλαμίνιος την ανεξαρτησία των Ελληνικών πόλεων.
Στα Ίσθμια, αξίζει να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο κτίσθηκε το 1970, ανοίγοντας τις πύλες του στο κοινό το 1978.e\]
Το Μουσείο οικοδομήθηκε με αρχιτέκτονα τον Παύλο Μυλωνά και στις συλλογές του περιλαμβάνονται:







Συλλογή ευρημάτων από το ιερό του Ποσειδώνα.
Συλλογή ευρημάτων από το ιερό του Παλαίμονα.
Συλλογή ευρημάτων από τον ελληνιστικό οικισμό Ράχης.
Συλλογή ευρημάτων από το αρχαίο λιμάνι των Κεγχρεών.

Aξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα ευρήματα του αρχαιολογικού μουσείου 
της Περαχώρας και της ευρύτερης περιοχής  φυλάσσονται εδώ σε αυτόν το χώρο
 














Δεν υπάρχουν σχόλια: