Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ 


Χρόνια τώρα οι οικολογικές οργανώσεις φώναζαν να θεσμοθετηθούν θαλάσσια καταφύγια ειδών, περιοχές όπου να απαγορεύεται το ψάρεμα ώστε να μπορούν να αναπαραχθούν και να συντηρηθούν οι πληθυσμοί των ψαριών.
Στην προσπάθεια αυτή της «ΑΛΚΥΩΝΗΣ» είχαν συστρατευθεί η (3ΚΕΕΝ ΡΕΑΟΕ αλλά και άλλες οικολογικές οργανώσεις.
Η ελληνίδα επίτροπος θαλασσίων υποθέσεων κα Μαρία Δαμανάκη με την οποία είχαμε συναντηθεί δύο φορές και είχαμε θέσει τις προτάσεις μας για βιώσιμη διαχείριση της Αλιευτικής πολιτικής, είχε επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είχαμε μια εποικοδομητική συνεργασία.
Στις 6 Φεβρουαρίου με ψήφους 502 υπέρ, 137 κατά και 27 αποχές υπερψηφίστηκε από τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου η αναθεώρηση του βασικού κανονισμού της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε. Το νέο νομοσχέδιο θέτει ως πρωταρχικό στόχο την αναχαίτιση της υπεραλίευσης προκειμένου να αυξηθούν οι πληθυσμοί των ψαριών, σταματά τη χορήγηση βοήθειας σε κράτη - μέλη που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς και απαιτεί ακριβή καταγραφή των αλιευμάτων από τα κράτη -μέλη.
Η πολιτική αυτή βασίζεται στη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων που καθιερώνει την απαγόρευση των απορρίψεων και η οποία προβλέπει σαφείς ημερομηνίες για την εξάλειψη πρακτικών που οδηγούν στην άσκοπη σπατάλη που έχει πλέον καταστεί ανεπίτρεπτη.
Η απαγόρευση απόρριψης της «ανεπιθύμητης» ψαριάς και οι επιδοτήσεις των ψαράδων με «πράσινα» κριτήρια, όπως επίσης στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας πρέπει να δίνεται προτεραιότητα σε μη σαρκοφάγα είδη ψαριών, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της υδατοκαλλιέργειας από ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια, μια πρόταση που προήλθε από την ομάδα των πράσινων του Ευρωκοινοβουλίου, είναι μερικές καινοτόμες αλλαγές του νέου νόμου.
Με τη νέα αλιευτική πολιτική της Ε. Ε. μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κατά κύριο λόγο ωφελούνται οι επαγγελματίες ψαράδες.
Ο πρόεδρος                                                      Ο Γεν. Γραμματέας
Δ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ                                                         Β. ΚΕΛΛΑΡΗΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: