Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ ΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ





       
Είναι ανεπίδεκτο πάσης παρερμηνείας πως εδώ και 18 μήνες που η περιφέρεια Πελοποννήσου...


... αν κι έχει λάβει επίσημα γνώση για το θέμα της σύνδεσης και εισόδου του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στην πόλη του Λουτρακίου, με ευφυολογήματα κωλυσιεργεί σκόπιμα και δεν έχει συνειδητά κινήσει διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας συνθήκες αμεριμνησίας για το εν λόγω έργο.
Τα δείγματα γραφής των προθέσεων του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, μαρτυρούν πως άλλαξε άρδην κατεύθυνση και πλέον δε θέλει να εντάξει το εν λόγω έργο στο τρέχον ΕΣΠΑ προς υλοποίησή του. Αν κι έχει υποσχεθεί επίσημα, με το δελτίο Τύπου στις 7-8-2012, με τη σημερινή του στάση δεν θέλει να βοηθήσει την τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία που χειμάζεται. Γιατί άραγε;
Η αιφνιδιαστική κίνηση της "Πρωτοβουλία Πολιτών Έλευσης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο Λουτράκι" να μεταβεί στην Τρίπολη, στην περασμένη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, προκειμένου να ενημερώσει διεξοδικά και να συσπειρώσει τις παρατάξεις του Δημήτρη Δράκου (Δυνατή Πελοπόννησος), του Νίκου Πατσαρίνου (Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου), Λάμπρου Μπούκλη (Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά), ώστε το θέμα να έρθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος 22-4-2013, σκόρπισε πανικό στη διοίκηση της περιφέρειας Πελοποννήσου και η οποία κατελήφθη εξ απήνης.
Στη δυναμική και αποφασιστική παρέμβαση των προαναφερομένων πολιτικών παρατάξεων σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία ήταν, να υποβληθεί αίτημα του 1/3 των μελών του σώματος και ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Γιώργος Πουλοκέφαλος, με δημοκρατική εκτροπή, να αρνηθεί να εντάξει το θέμα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του προσεχούς περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, χωρίς ωστόσο, να μπορεί να δικαιολογήσει την απόφασή του αυτή!
Προς επίτευξη εντυπώσεων, ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας Γιώργος Δέδες, εστάλη εσπευσμένα στην ΕΡΓΟΣΕ, με στόχο να ζητήσει, προφανώς, την έναρξη εκπόνησης μελετών σύνδεσης και εισόδου του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στην πόλη του Λουτρακίου. Κι αυτό με γνώμονα, στη μεταπροσεχή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης να αποπειραθεί να διασωθεί, αντιτάσσοντας σε σύσσωμη την αντιπολίτευση το δήθεν «νέο» της έναρξης εκπόνησης της εν λόγω μελέτης.
Στην επιλογή του ελιγμού αυτού προσφεύγει ο Πέτρος Τατούλης για να «κουκουλώσει» τη σκόπιμη και μεθοδευμένη ολιγωρία του, των περίπου 18 μηνών, επιχειρώντας με ρελάνς να ψέξει την αντιπολίτευση, λαμβανομένου υπόψη ότι αν πραγματικά είχε θέληση και σκοπό την κατασκευή του έργου κι όχι τον εμπαιγμό μιας ολόκληρης πόλης και των πολιτών της, θα είχε προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες και ως εκ τούτου σήμερα δεν είναι απίθανο ακόμη και να εκτελούντο κανονικά τα δρομολόγια Αθήνα - Λουτράκι - Αθήνα.
Επιβάλλεται να καταστεί σαφές, ότι αυτό που προέχει για τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη είναι η απόφαση «χθες», δέσμευσης κονδυλίων για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ διαχειριστικής περιόδου 2007 - 2013, έτσι ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου εντός του τρέχοντος έτους, όταν μάλιστα υπάρχουν και διαθέσιμα κονδύλια στο ΠΕΠ Πελοποννήσου.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν ο Πέτρος Τατούλης επιμείνει και προτάσσει τη μελέτη, θα είναι ως να διανείμει καθρεφτάκια για να περιπαίξει τους «ιθαγενείς», καθ’ ότι το έργο θα παραπεμφθεί υπαιτιότητά του στις καλένδες.
Στα πρόθυρα δημόσιας καταγγελίας, επισημαίνουμε τις τοποθετήσεις Πέτρου Τατούλη δίκην εκκρεμούς, σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου.
Πιο συγκεκριμένα πως αναλύεται το… παιχνίδι με το χρόνο:
Τον Μάιο του 2012 στη συνάντηση που πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία με τον Πέτρο Τατούλη, μας επεσήμανε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι πρόθεσή του είναι η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Στο δελτίο Τύπου της περιφέρειας Πελοποννήσου στις 7/8/2012, διατυπώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο η πρόθεση της περιφέρειας Πελοποννήσου για την ένταξη του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στο ΕΣΠΑ.
Στη συνάντηση την 1η Φεβρουαρίου 2013 της Πρωτοβουλίας με τον Πέτρο Τατούλη παρόντος του αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας Γιώργου Δέδε, ο Πέτρος Τατούλης ενεφανίσθη με νέα πρόταση και αιφνιδίασε τους παρευρισκόμενους, αποκομίζοντας τις εντυπώσεις, απλά η πρότασή του ήταν ένα πυροτέχνημα και μόνον που είχε αυτό το σκοπό. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε λόγο για το χρηματοδοτικό, βοηθητικό πρόγραμμα Jessica, το οποίο για το εν λόγω έργο είναι υποκάμισο αδειανό!
Χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την κατασκευή του έργου, είναι μόνον το ΕΣΠΑ, ενώ απαιτείται η όσο το δυνατόν πιο άμεση δέσμευση περισσευούμενων ήδη κονδυλίων για την εντός του τρέχοντος έτους ένταξή του. Όλα τα άλλα είναι έπεα πτερόεντα!
Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας - μελέτη, δεδομένου ότι και αυτή είναι η μισή είναι ήδη έτοιμη!
Την ύστατη ώρα περιφερειάρχα Πέτρο Τατούλη, καθαρά στη δική σας διακριτική ευχέρεια και μόνον είναι, να εισάγεται το θέμα ως κατεπείγον και έκτακτο σε προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση!
Δεν είναι άλλωστε λίγο, όταν μάλιστα παίζεται η επιβίωση και η τύχη μιας ολόκληρης πόλης, στην ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική περίοδο που διανύει η πατρίδα μας.


 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΠΑΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: