Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ -ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ






Αγαπητοί καταναλωτές

    Αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας, καθώς πιστεύουμε ότι η διαχείριση του νερού και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν απαιτούν πλήρη και άμεση ενημέρωση και αρμονική συνεργασία Δήμου-ΔΕΥΑ-καταναλωτών.
    Είναι γνωστό ότι τα διαθέσιμα αποθέματα πόσιμου νερού τους καλοκαιρινούς μήνες δεν επαρκούν για την ικανοποίηση των αναγκών της περιοχής καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη η διαχείριση του να γίνεται με πνεύμα οικονομίας.
    Σήμερα παρέχονται από τις πηγές και τις γεωτρήσεις που εξυπηρετούν τη Δ.Ε. Αγ. Θεοδώρων περίπου 120 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού την ώρα. Η παραπάνω ποσότητα νερού επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής, με την προϋπόθεση ότι το νερό χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση αναγκών ύδρευσης (για τον υπολογισμό χρησιμοποιήθηκαν τα διεθνή πρότυπα ημερήσιας κατανάλωσης νερού: 200 λίτρα/άτομο στις αστικές περιοχές και 150 λίτρα/άτομο στις ημιαστικές περιοχές).
    Κατά συνέπεια τα προβλήματα ανεπάρκειας που παρατηρούνται οφείλονται σε φαινόμενα σπατάλης, τα οποία πρέπει να περιοριστούν άμεσα.

    Για το λόγο αυτό ζητάμε την αποφασιστική συμμετοχή σας στην κοινή προσπάθεια. Αν εφαρμοστεί από όλους ο παρακάτω δεκάλογος εξοικονόμησης νερού, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του Δήμου και της ΔΕΥΑ, φιλοδοξούμε ότι θα πετύχουμε μαζί τη λύση των προβλημάτων υδροδότησης.

Φίλοι καταναλωτές
Κλείνετε πάντα καλά τις βρύσες. Όταν απουσιάζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα από το σπίτι σας να κλείνετε την παροχή του νερού (αμέσως μετά το υδρόμετρο). Μια διαρροή, εκτός από τη σπατάλη νερού που συνεπάγεται, μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο ακίνητο σας και «φούσκωμα» του λογαριασμού.
Μην αφήνετε τη βρύση ανοιχτή ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας, ξυρίζεστε ή σαπουνίζετε πιάτα. Προτιμήστε ένα ντους αντί να γεμίσετε την μπανιέρα σας για να πλύνετε το σώμα σας.
Πλένετε το αυτοκίνητο σας με κουβά και σφουγγάρι, όχι με λάστιχο.
Να πλένετε τις αυλές και τα μπαλκόνια σας με σφουγγαρίστρα, όχι με λάστιχο.
Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτα, ρυθμίζοντάς τα στο οικονομικό πρόγραμμα. Αποφεύγετε τις συχνές χρήσεις για λίγα ρούχα ή πιάτα.
Να ποτίζετε τα λουλούδια σας μετά τη δύση του ήλιου, χρησιμοποιώντας ποτιστήρι και όχι λάστιχο. Σας υπενθυμίζουμε ότι η άρδευση δέντρων, γκαζόν  οπωροκηπευτικών κλπ, καθώς και η εξυπηρέτηση πισίνας από το νερό ύδρευσης απαγορεύονται ρητά από τον κανονισμό.
Αν είστε μόνιμος κάτοικος προγραμματίστε τις εργασίες που απαιτούν κατανάλωση νερού μέσα στη βδομάδα και όχι τα Σαββατοκύριακα οπότε η ζήτηση είναι αυξημένη.
Να επισκευάζετε αμέσως τις διαρροές που διαπιστώνετε στις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις. Ελέγχετε τακτικά το υδρόμετρο σας κλείνοντας όλες τις βρύσες του σπιτιού. Αν κινείται ο δείκτης στο κέντρο του υδρομέτρου, τότε υπάρχει διαρροή στην υδραυλική σας εγκατάσταση.
Μην ανοίγετε τις βρύσες μέχρι το τέρμα, εφόσον εξυπηρετείστε και με λιγότερο νερό. Αν η πίεση του δικτύου στην περιοχή σας είναι υψηλή, τοποθετείστε σε συνεννόηση με υδραυλικό μειωτή πίεσης αμέσως μετά το υδρόμετρο σας. Θα βοηθήσει στον περιορισμό των ζημιών της εγκατάστασης σας και θα μειώσει σημαντικά την κατανάλωση νερού.
Μάθετε στα παιδιά σας να εξοικονομούν νερό. Μην τα αφήνετε να σπαταλούν νερό παίζοντας με τις βρύσες ανοικτές. Δίνοντάς τους το καλό παράδειγμα, καλλιεργείστε τους την συνείδηση διαφύλαξης του φυσικού πλούτου του πόσιμου νερού.

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο όριο κατανάλωσης ανά παροχή είναι 20 κυβικά μέτρα τον μήνα. Θα διενεργούνται τακτικότατοι έλεγχοι και στις περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων θα εφαρμόζεται ο Κανονισμός Ύδρευσης (ιδιαίτερα στις περιπτώσεις υπερκατανάλωσης ή εξυπηρέτησης άλλων αναγκών πλην της ύδρευσης) που προβλέπει διακοπή παροχής και αφαίρεση υδρομέτρου.


Φίλοι καταναλωτές
    Οι περιοχές όπου παρέχεται πόσιμο νερό λιγοστεύουν καθημερινά σε όλο τον πλανήτη. Ας καταβάλουμε μαζί κάθε προσπάθεια ώστε η Δ.Ε. Αγ. Θεοδώρων να αποτελέσει εξαίρεση σ’ αυτόν τον κανόνα.
    Το πόσιμο νερό δεν αποτελεί ιδιοκτησία ούτε του Δήμου επειδή το παρέχει, ούτε των καταναλωτών επειδή το πληρώνουν. Είναι φυσικό αγαθό που ανήκει εξίσου στους σημερινούς και τους μελλοντικούς κατοίκους αυτού του τόπου.
    Κάθε σταγόνα του, που σπαταλιέται σήμερα, θα τη στερηθούν αύριο τα παιδιά μας.

   
                                                                                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Δ.Κ. ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ


                                                                                                              ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΗΜΝΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: