Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

ΕΓΚΑΘΕΙΡΚΤΟΣ ΤΗΣ ΟMERTA Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ


Του Δημήτρη Καραπατά*
Οmerta στην σημερινή διάλεκτο ή μάλλον στην σημερινή αργκό, είναι ο άγραφος νόμος της σιωπής, ενώ όπως είναι γνωστό τις πάσι, στην οmerta στηρίχτηκε η μαφία, αλλά και η μαφία στηρίχτηκε στην omerta.

 
Φύλακας άγγελος της omerta είναι ο φόβος που για την περίσταση της πολιτικής ζωής του τόπου μας, επιβάλλεται από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα σε όσους κρατούν στο χέρι, με τους επαγγελματίες των αποκαλύψεων, που στέκονται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των εθελόδουλων δημάρχων.
Κάτι τέτοιο εξηγεί και το γιατί αρκετοί ταγοί του Λουτρακίου, ενώ έχουν μια άψογη ενδυμασία, έχουν παράλληλα μια άψυχη ομιλία και μια αποπροσανατολιστική «ξύλινη γλώσσα» για σοβαρά ζητήματα του τόπου, την οποία την διδάχτηκαν προφανώς στο κατηχητικό της σιωπής και της υποτέλειας των οικονομικών συμφερόντων.
Ένας από αυτούς είναι και ο ορεσίβιος δήμαρχος Κώστας Λογοθέτης που σταδιοδρόμησε καταπίνοντας τις λέξεις και τα λόγια του για ζέοντα ζητήματα του τόπου, αποφοιτώντας με άριστα από το κατηχητικό της σιωπής. Ωστόσο, αν και για τα παραλιακά οικονομικά συμφέροντα κατοχής του δήμου μας, είναι η πιο θρεπτική δίαιτα το να καταπίνουν τα λόγια τους οι εν λόγω δήμαρχοι (που τους ανήκουν), για τον τόπο μας, όμως, αλλά και για τους πολίτες του, αυτή είναι μια πολύ επιβλαβής δίαιτα.
Για ποιά λόγια όμως μιλάμε; Γι’ αυτά τα λόγια, τα οποία θα μπορούσαν να ήταν θρεπτικά για ολόκληρο τον δήμο και τις πληγές του και όχι τα λόγια του ωλεσίοικου (αυτός που καταστρέφει το σπίτι του) δημάρχου Κώστα Λογοθέτη, που το μόνο που δεν μας έχει πει ακόμη, είναι, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι λιγοστοί, δύσμοιροι συνεργάτες που του έχουν απομείνει, είναι αόρατοι και ότι πετάνε στον ουρανό χωρίς φτερά. Και ενώ από τον οπίστατο δήμαρχο Κώστα Λογοθέτη τέτοιες ιδέες μόνο συλλαμβάνονται, είναι απορίας άξιο πως δεν συλλαμβάνεται ο ίδιος (αφού θυμίζει πλέον η διοίκηση του το πλοίο των τρελών) και δρα ασύλληπτος, ανενόχλητος, και στο τέλος, αφού θα μας καταστρέψει θα γίνει και άφαντος με το προσδοκώμενο όφελος που επιδιώκει.
Ελπίδα για επάνοδο στην σωφροσύνη και στην εντιμότητα με τον Κώστα Λογοθέτη δεν υπάρχει, γιατί όπως σοφά είχε πει τον 4 αιώνα π.χ. και ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Μένανδρος, δεν είναι εύκολο να αλλάξει ένας πονηρός (φύσιν πονηρά μεταβάλειν ου ράδιου). Δυστυχώς για όλους μας αυτή είναι η αλήθεια και την οποία δεν θα την ομολογήσουν ποτέ, διότι τους λείπει η τομπροσύνη να το παραδεχτούν.
Μια δημοτική αρχή που καλλιεργεί το πλέγμα καχυποψίας στον πολίτη και διδάσκει σε όλες της, τις εκφάνσεις, απάθεια, αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία, αυταρχισμό, γκεμπελισμό, υποτέλεια, ρεβανσισμό, απρέπεια και ασέβεια προς τον πολίτη, τραμπουγκισμό, ενώ όταν απαντάει στα ερωτήματα που κυοφορούν οι ομιχλώδεις πολιτικές της απαντά, είτε με αμάθεια, είτε με ψευδή. Είναι πάντοτε νυσταγμένη πνευματικά, ενώ για τα προβλήματα του τόπου είναι μακρά νυχτωμένη και ακόμη δεν ξέρει που της ξημερώνει και εμφανώς βρίσκεται σε κατάσταση αφασίας.
Τα καζάντια του Κώστα Λογοθέτη κάνουν θραύση και αναγκάζουν τους πολίτες να ομιλούν με αποτροπιασμό για την ωμότητα των επιλογών που κυοφορεί ο κρανιόκενος δήμαρχος, ο οποίος σημειωτέων πάντα είναι βαρήκοος όταν ηχεί η σάλπιγγα του καθήκοντός, κάτι που φανερώνει πως ο Κώστας Λογοθέτης άλλα ποθεί κι άλλα επιδιώκει. Μετατρέποντας εαυτόν, σε μέρος, ενός κυκλωτικού σχεδίου που έχει εκπονηθεί πάνω σε στημένες ρουλέτες και εφαρμόζεται με ποκεροϊδείς πολιτικές που τζογάρουν στην κατεδάφιση του Λουτρακίου για την μετατροπή του από φημισμένη λουτρόπολη σε ξεπεσμένη καζινόπολη. Ενώ, είναι απορίας άξιο, πώς ο Κώστας Λογοθέτης δίνει τα ρέστα του για να εφαρμόσει τέτοια σχέδια, όταν οι πολίτες αυτού του τόπου, κινούνται μέσα στις εθνικές παραδόσεις με το «ΟΧΙ» να είναι γραμμένο με ανεξίτηλα γράμματα στην ψυχή τους, αφού είναι το ιστορικό τους πεπρωμένο, ο Κώστας Λογοθέτης να λέει «ΝΑΙ» σε όλα και να ορμάει στα συμφέροντα του τόπου, (που εμφανώς και ξεδιάντροπα τα εκποιεί), σαν τον μπουγά (έτσι έλεγαν στ’ Άγραφα- κι όχι μόνο- τον ταύρο) στο υαλοπωλείο.
Καταχθόνια σχέδια που πάνε να επιβληθούν με εξουσιαστικά μέσα, πολιτικής λαθροβίωσης, με αδολεσχία μέχρι κόρου και αηδίας και που δεν μπορεί να κρυφτεί με  το κακοστημένο θέατρο σκιών των έσχατων ατάλαντων ηθοποιών που απαρτίζουν το πολιτικό μπουλούκι του Κώστα Λογοθέτη και που παίζεται αυτή την στιγμή στην πολιτική σκηνή του τόπου. Το οποίο αναπυρώνει πολιτικές έριδες με τον καπηλικό τρόπο που πάει να επιβληθεί στην τοπική κοινωνία, προκαλώντας την πιο έντονη παλλόμενη αντίδραση που συγκλόνισε ποτέ τον δήμο, από πολίτες που διαπιστώνουν πως περικυκλώθηκαν από στίφη επικίνδυνων πολιτικών, όπως αυτές του Κώστα Λογοθέτη, που τους μετέτρεψαν σε ελεύθερους πολιορκημένους.
Υ.Γ.: Η δημοκρατία και ο νόμος δεν είναι τα κλοτσοσκούφια μιας ομάδας πολιτικών με υπηρετική νοοτροπία και μιας δράκας ξεπουλημένων δημοσιογράφων. Και όπως έλεγε ο μεγάλος Βελεστινλής, ο νόμος να ’ναι πρώτος και μόνος αρχηγός.
Αρκεί βέβαια να είναι νόμος και όχι υπόνομος.
* Ο Δημήτρης Καραπατάς, είναι επιχειρηματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: