Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την απελευθέρωση του Νταχάου




Το Νταχάου αποτέλεσε το πρώτο από τα χιλιάδες στρατόπεδα συγκέντρωσης που δημιουργήθηκαν στη Γερμανία έπειτα από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Τώρα και για πρώτη φορά στα χρονικά είδαν το φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές φωτογραφίες που απεικονίζουν την απελευθέρωση του Νταχάου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Daily Mail. Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης



Το στρατόπεδο δημιουργήθηκε το 1933, δυο μήνες αφότου ο Χίτλερ έγινε Καγκελάριος, με σκοπό την φυλάκιση πολιτικών κρατουμένων. Μέχρι το τέλος του έτους βρίσκονταν εκεί 4.800 κρατούμενοι, κυρίως κομμουνιστές και σοσιαλδημοκράτες.
 
Με το πέρασμα των χρόνων, ο αριθμός των κρατουμένων αυξανόταν σταθερά, καθώς κι άλλοι «ανεπιθύμητοι», όπως ομοφυλόφιλοι, Μάρτυρες του Ιεχωβά, τσιγγάνοι, εγκληματίες και φυσικά Εβραίοι, στέλνονταν στο στρατόπεδο.
 
Παρότι το Νταχάου δεν ήταν στρατόπεδο εξόντωσης σαν το Άουσβιτς, οι κρατούμενοι ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες και έρχονταν αντιμέτωποι καθημερινά με το θάνατο, καθώς θεωρούνταν αναλώσιμοι από το χιτλερικό καθεστώς.
 
Το Νταχάου ήταν το πρότυπο για τα υπόλοιπα στρατόπεδα συγκέντρωσης που δημιουργήθηκαν στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της ναζιστικής περιόδου. Ο σχεδιασμός του στρατοπέδου και το ημερήσιο πρόγραμμα αντιγράφηκε από πολλά από αυτά. Το Νταχάου αποτέλεσε, επίσης, κέντρο εκπαίδευσης για τους φύλακες των στρατοπέδων συγκέντρωσης σε όλη τη Γερμανία.
 
Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από Αμερικανούς στρατιώτες στις 29 Απριλίου του 1945. Μέχρι εκείνη τη στιγμή περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι από όλη την Ευρώπη είχαν φυλακιστεί εκεί, ενώ 41.500 από αυτούς υπολογίζεται ότι δολοφονήθηκαν.
 
Οι καινούριες αυτές φωτογραφίες δημοσιοποιήθηκαν στο site του Vintage Everyday, αλλά κανείς δε γνώριζε που και πότε τραβήχτηκαν.
 
Παρόλα αυτά, ένας εμπειρογνώμονας, αφού συνέκρινε τις φωτογραφίες με το υπάρχον αρχειακό υλικό, μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι οι φωτογραφίες ήταν από το Νταχάου. Μερικά από τα σημεία που παρατήρησε και τον οδήγησαν στη σημαντική αυτή ανακάλυψη είναι τα εξής:

  • Οι φυλακισμένοι φαίνονται ιδιαίτερα χαλαροί και ανοργάνωτοι, σαν να χαζεύουν τριγύρω.
  • Φαίνονται γαλλικές και γιουγκοσλαβικές σημαίες και είναι δύσκολο οι Γερμανοί να είχαν στολίσει το στρατόπεδο με σημαίες άλλων εθνών.
  • Μερικοί άνδρες φοράνε καπέλα με αστέρια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι από τη Ρωσία, ενώ υπάρχουν αντίστοιχα σήματα κόκκινα και λευκά για τους Πολωνούς.
  • Οι φωτογραφίες φαίνεται να είναι παρόμοιες με άλλες που τράβηξαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ που απελευθέρωσαν το στρατόπεδο.
 

Πηγή: Daily Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια: