Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ





 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ : ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ


       Το Γυμνάσιο Αγίων Θεοδώρων στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συνεχίζει και τη φετινή σχολική χρονιά το πρόγραμμα ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ- ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ- ΑΝΘΟΚΗΠΟΣ ( ΤΟΠΙΚΑ ΦΥΤΑ) . Ο ενθουσιασμός των παιδιών και η μεγάλη συμμετοχή τους στις περιβαλλοντικές δράσεις του προγράμματος γέννησαν ένα καινούριο πρόγραμμα με τίτλο “ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ”.
     Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε και τη φετινή χρονιά το θερμοκήπιό μας και να ομορφύνουμε με περισσότερα δέντρα και φυτά το σχολείο μας. Γι’ αυτό το σκοπό έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές επισκέψεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας και Σικυωνίων κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν και να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο οι μαθητές.
    Στα πλαίσια αυτών των περιβαλλοντικών προγραμμάτων που γίνονται  στο σχολείο μας , πραγματοποιήσαμε μια δράση 2 εκπαιδευτικών ωρών την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 με θέμα την ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ . Με τη σύμφωνη γνώμη της κυρίας Πρωτοπαππά Μαρίας,  προσκαλέσαμε, η κα Κώρου Δήμητρα και η κα Μιχαήλ Αργυρώ, την υπεύθυνη πολιτιστικών και περιβαλλοντικών προγραμμάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κορινθίας κα Αριστέα Καλογεροπούλου στο Γυμνάσιο Αγίων Θεοδώρων, προκειμένου να εξηγήσει στις ομάδες μας τι σημαίνει κομποστοποίηση, να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στις ευεργετικές συνέπειες της κομποστοποίησης τόσο για την φύση όσο και για τον άνθρωπο, αλλά και να  τους καθοδηγήσει , προκειμένου να φτιάξουν τον δικό τους κομποστοποιητή. Αφού συγκεντρώθηκαν οι μαθητές, η κα Καλογεροπούλου τους έκανε μια μικρή διάλεξη για την ανακύκλωση και ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές για τα οφέλη της ανακύκλωσης.
       Η δράση είχε μεγάλη επιτυχία, αφού οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή, συμμετείχαν με ζήλο και κατάφεραν να φτιάξουν με υλικά, που είχαν ήδη προμηθευτεί μετά από υποδείξεις μας, τον κομποστοποιητή μας, τον οποίο θα ανατροφοδοτούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς και θα ανακατεύουν τα υλικά , προκειμένου την επόμενη σχολική χρονιά να χρησιμοποιήσουμε το δικό μας λίπασμα στο λαχανόκηπο και στον ανθόκηπο του Γυμνασίου.
       Με την αρχή του 2014 και την επιστροφή μας στο σχολείο έγινε η πρώτη συγκομιδή από τον κήπο μας ( μαρούλια, κουνουπίδια, μπρόκολα). Τα παιδιά αποφάσισαν να προσφέρουν την παραγωγή τους στη «ΧΡΙΣΤΟΠΡΟΣΦΟΡΑ» που λειτουργεί στην ενορία μας και στηρίζει φτωχές οικογένειες. Η απόφαση τους αυτή είναι ένα μάθημα ζωής για εμάς και η απόδειξη ότι τα περιβαλλοντικά μας προγράμματα θέτουν υψηλούς στόχους , εμπνέουν τους μαθητές και τους καλλιεργούν ιδανικά και αξίες.

                                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια: