Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

"Πρωτοβουλία Πολιτών"






Αγαπητές συνδημότισσες και συνδημότες,
Αγαπητές φίλες και φίλοι του τόπου μας και της Δημοκρατίας,

Η δημοτική κίνηση "Πρωτοβουλία Πολιτών" Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει πως οριστικοποίησε και τον τρόπο λειτουργίας της (καταστατικό).

Σε συνέχεια λοιπόν της συνάντησης που έλαβε χώρα την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και μετά από ψηφοφορία που διεξήχθη ανά άρθρο, σας παρουσιάζουμε το τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από τη βάση της κίνησης.





Τρόπος Λειτουργίας

1. Ταυτότητα, στόχοι.
Η δημοτική παράταξη Πρωτοβουλία Πολιτών του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ.Θεοδώρων (για συντομία «Κίνηση») που ιδρύθηκε στις 9.2.2014 είναι μια μαζική, δημοκρατική, ανεξάρτητη, προοδευτική, κινηματική και εντελώς διάφανη συλλογικότητα, που προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στο Δήμο μας, όπως οι ιδρυτικές αρχές της προσδιορίζουν.

2. Γενικές αρχές λειτουργίας.
Η βασική λογική που διέπει την λειτουργία της Κίνησης, αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της διαρκούς, ελεύθερης ισότιμης και άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη διοίκηση του Δήμου μας. Η εμπειρία δείχνει πως δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, εάν πρώτα δεν θεσπιστεί ένα λειτουργικό μοντέλο μη-συγκεντρωτικό, μη-προσωποπαγές και μη-γραφειοκρατικό. Μόνο ένα αμεσοδημοκρατικό μοντέλο, που να βασίζεται στην συμμετοχή και όχι στην λογική της ανάθεσης μπορεί να το καταφέρει. Και αυτό, με την προϋπόθεση πως οι δημοκρατικοί θεσμοί θα εφαρμόζονται πιστά και με συνέπεια, ώστε -μεσοπρόθεσμα και μετά από  μεγάλη προσπάθεια- να πειστούν οι πολίτες πως «πραγματικά, εδώ κάτι αλλάζει».

Μια άλλη βασική λειτουργία είναι η πληροφόρηση των μελών της Κίνησης για τα όσα συμβαίνουν στο Δήμο και στα όργανα της Κίνησης, καθώς και η εξασφάλιση της οριζόντιας επικοινωνίας μεταξύ των μελών της, μέσα από σύγχρονες, διαδραστικές, διαδικτυακές υπηρεσίες.

3. Τα μέλη.
α. Μέλη της Κίνησης γίνονται όσοι Δημότες ηλικίας μεγαλύτερης των 16 ετών, αποδέχονται τις αρχές και το καταστατικό της Κίνησης, κάνουν αίτηση να εγγραφούν και δεν είναι μέλη άλλης δημοτικής παράταξης.
Σε περίπτωση ένστασης, η εγγραφή του μέλους επικυρώνεται από την σχετική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης. Κατ΄ εξαίρεση, μέλη μπορούν να γίνουν και μη-Δημότες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, η εγγραφή τους πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την πρώτη Γενική Συνέλευση μετά τις δημοτικές εκλογές.
β. Τα μέλη είναι ισότιμα και έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν μειοψηφικές απόψεις δημόσια, με τον όρο πως αυτές δεν καταπατούν τις ιδρυτικές αρχές της Κίνησης. Δεν επιτρέπεται κανενός είδους διαχωρισμός μεταξύ των μελών (φύλου, ηλικίας, εθνότητας, θρησκευτικός κλπ)
γ. Η διαγραφή ενός μέλους αποφασίζεται από την ειδική πλειοψηφία των 2/3 της Γενικής Συνέλευσης.

ΟΡΓΑΝΑ
4. Η Γενική Συνέλευση.
α. Το μόνο αποφασιστικό όργανο της Κίνησης είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της.
β. Συνεδριάζει τακτικά μία φορά κάθε τρείς μήνες και έκτακτα μέσα σε 20 ημέρες αφότου το ζητήσουν 10 μέλη. Όλα τα μέλη ειδοποιούνται τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν την συνεδρίαση της Γ.Σ. Για να έχει απαρτία η Γ.Σ. απαιτείται η παρουσία του 50% των μελών, διαφορετικά συγκαλείται επαναληπτικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα και συνεδριάζει με όσα από τα μέλη παρουσιαστούν.
γ. Όταν η Γενική Συνέλευση πάρει απόφαση για ένα θέμα, τότε αυτή είναι δεσμευτική για όλα τα μέλη της Κίνησης που έχουν εκλεγεί σε αιρετές θέσεις του Δήμου.

5. Η Συντονιστική Επιτροπή.
α. Η Συντονιστική Επιτροπή είναι 11μελής, εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από την Γενική Συνέλευση και με κοινό ψηφοδέλτιο στο οποίο εκφράζονται τουλάχιστον 4 και έως 7 το πολύ επιλογές.
β. Η Σ.Ε. έχει 2ετή θητεία και όλα τα μέλη της είναι ανακλητά από την Γ.Σ.
Δεν επιτρέπεται κάποιο μέλος να συμμετέχει στην Σ.Ε. για περισσότερες από δύο θητείες στη σειρά.
Στην Συντονιστική Επιτροπή δεν μπορούν να συμμετέχουν όσοι κατέχουν αιρετές ή μετακλητές θέσεις στο Δήμο. Το ασυμβίβαστο αποσκοπεί στη διευκόλυνση της συμμετοχής νέων προσώπων, όπως και στην αποτελεσματικότερη υποστήριξη και επίβλεψη του έργου των αιρετών.
γ. Η Συντονιστική Επιτροπή αναλαμβάνει να οργανώσει ένα Γραφείο Τύπου και μια ομάδα διαχείρισης του διαδικτυακού τόπου της Κίνησης καθώς και όποια άλλη ομάδα εργασίας θεωρεί αυτή απαραίτητη για την καλύτερη λειτουργία της Κίνησης.

6. Τοπικές Γενικές Συνελεύσεις.
Για επί μέρους ζητήματα που αφορούν επί μέρους περιοχές του Δήμου (Λουτράκι, Αγ.Θεοδώροι, Περαχώρα, Ίσθμια και Πίσια) συνέρχονται όποτε το ζητήσουν 5 μέλη Τοπικές Γενικές Συνελεύσεις. Οι αποφάσεις των τοπικών Συνελεύσεων γίνονται σιωπηρά αποδεκτές από ολόκληρη την Κίνηση, αλλά μπορούν να ανατραπούν με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.


7. Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές.
Σε επίπεδο επί μέρους περιοχών του Δήμου (όπως στο άρθρο 6) τον ρόλο συντονισμού αναλαμβάνουν Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές. Το πλήθος των μελών τους το αποφασίζει αυτόνομα η Τοπική Γενική Συνέλευση.
8. Οι Αυτόνομες Επιτροπές.
Για κάθε μικρό ή μεγάλο θέμα, αυτόνομα, τουλάχιστον 3 μέλη μπορούν να φτιάχνουν επιτροπές δράσης, παρατήρησης, ή προβληματισμού. Η μόνη υποχρέωση που έχουν, είναι να ενημερώνουν άμεσα για όλες τις δράσεις τους, τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης, μέσω της ιστοσελίδας της παράταξης. Οι Συνελεύσεις έχουν δικαίωμα να παύσουν την λειτουργία μίας Αυτόνομης Επιτροπής, εάν η δράση της υποσκάπτει τον χαρακτήρα της Κίνησης.
Στις Αυτόνομες Επιτροπές συμμετέχει ελεύθερα όποιος θέλει και σε όσες θέλει.
9. Οι Αιρετοί.
α. Όσοι εκλέγονται με το ψηφοδέλτιο της Κίνησης έχουν την ηθική υποχρέωση, να εκφράζουν στα θεσμικά όργανα και να υλοποιούν, την πλειοψηφική άποψη της Κίνησης, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις αποφάσεις των Συνελεύσεων και από την προγραμματική διακήρυξη.
β. Εάν ένας αιρετός (Δήμαρχος ή Δημοτικός Σύμβουλος) διαφοροποιηθεί από τις αποφάσεις της Γ.Σ. ή τις προγραμματικές διακηρύξεις, τότε η Γ.Σ. έχει το δικαίωμα να τον ανακαλέσει.
Ο εκπρόσωπος που ανακαλείται, έχει την ηθική υποχρέωση να παραιτηθεί από την αιρετή θέση που κατέχει. Εάν δεν το κάνει, τότε με απόφαση της Γ.Σ. διαγράφεται από την Πρωτοβουλία Πολιτών.
γ. Για τα θέματα που δεν έχει παρθεί συγκεκριμένη απόφαση από την Γενική Συνέλευση, ή που  δεν ορίζονται από την προγραμματική διακήρυξη, δεν υπάρχει δέσμευση.
δ. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι πρόεδροι των ΝΠΔΔ και οι Αντιδήμαρχοι εκλέγονται μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων για συγκεκριμένες αρμοδιότητες από την Γενική Συνέλευση και η θητεία τους είναι 2½ χρόνια. Όταν αυτή τελειώσει, σε ειδική συνεδρίαση, η Γενική Συνέλευση ανανεώνει τη θητεία του κάθε ενός ξεχωριστά  ή τον αντικαθιστά. Η διαδικασία που ακολουθείται για την επιλογή των προσώπων που στελεχώνουν τις παραπάνω θέσεις, είναι αυτή της επιλογής υποψηφίου Δημάρχου (άρθρο 10).

10. Επιλογή υποψηφίου Δημάρχου.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής της Κίνησης επιλέγεται από ειδική Γενική Συνέλευση με μυστική ψηφοφορία, αφού προηγηθεί διεξοδικός διάλογος.
- Εάν ο υποψήφιος είναι ένας, τότε στο ψηφοδέλτιο υπάρχει θέση για θετική και αρνητική ψήφο (ΝΑΙ, ΟΧΙ, ΛΕΥΚΟ). Ο υποψήφιος παίρνει το χρίσμα όταν οι θετικές ψήφοι είναι περισσότερες των 2/3 των εγκύρων.
- Εάν οι υποψήφιοι είναι δύο, τότε γίνεται αρχικά ψηφοφορία (με ένα σταυρό) στην οποία εάν ένας υποψήφιος συγκεντρώσει πάνω από τα 2/3 των έγκυρων ψήφων, εκλέγεται απευθείας, διαφορετικά διεξάγεται δεύτερος γύρος με όριο την απόλυτη πλειοψηφία 50%+1.
- Εάν οι υποψήφιοι είναι τρεις ή περισσότεροι, τότε γίνεται αρχικά ψηφοφορία (με υποχρεωτικό αριθμό σταυρών) στην οποία εάν ένας υποψήφιος είναι ο μόνος που συγκεντρώνει πάνω από τα 2/3 των έγκυρων ψήφων εκλέγεται απευθείας, διαφορετικά παραμένουν οι δύο πρώτοι και ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την περίπτωση των δύο υποψηφίων. 
(Σταυροδοσία: 3 ή 4 υποψήφιοι, 2 σταυρούς. Πέντε ή περισσότεροι υποψήφιοι, 3 σταυρούς).
11. Επιλογή υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων.
Οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκλέγονται από ειδική Γενική Συνέλευση με μυστική ψηφοφορία, τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την ανάδειξη υποψηφίου Δημάρχου.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος έχει το δικαίωμα να προτείνει δύο πρόσωπα για το κεντρικό ψηφοδέλτιο και από ένα για το κάθε τοπικό, τα οποία εγκρίνονται με μυστική ψηφοφορία από την Γενική Συνέλευση.
Για την ανάδειξη των υποψηφίων του κεντρικού ψηφοδελτίου ελάχιστος αριθμός σταυρών είναι οι 10 και μέγιστος οι 20.
Τα τοπικά ψηφοδέλτια καταρτίζονται από τις αντίστοιχες Τοπικές Συνελεύσεις ή από την Γενική Συνέλευση όπου αυτές δεν υφίστανται.
12. Οικονομικά.
Τα οικονομικά της Κίνησης τα διαχειρίζεται η Συντονιστική Επιτροπή με τρόπο που να διασφαλίζει την διαφάνεια και τον έλεγχο από όλα τα μέλη.
Η εισφορά των μελών είναι ελεύθερη και δεν καθορίζεται συγκεκριμένο ύψος συνδρομής.
Τα έσοδα και τα έξοδα αναρτώνται άμεσα στον ιστότοπο της Κίνησης και είναι διαρκώς προσβάσιμα από όλα τα μέλη.
Σε κάθε τακτική Γ.Σ. τίθεται προς έγκριση ο οικονομικός απολογισμός.
13. Αναθεώρηση Τρόπου Λειτουργίας.
Για να γίνουν αλλαγές στο Τρόπο Λειτουργίας πρέπει οι προτεινόμενες αλλαγές να ζητηθούν από το ¼ του συνόλου των μελών, να κοινοποιηθούν τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από τακτική Γενική Συνέλευση και να εγκριθούν από τα 2/3 των ψηφισάντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: