Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΕΜΠΡΟΣ ΞΑΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΩΤΑΚΗ





Φίλες και Φίλοι,


Με του περισσότερους από εσάς μας συνδέουν κοινοί αγώνες και προσπάθειες σε χαλεπούς, για τον Δήμο μας, καιρούς, αλλά και κοινές διεκδικήσεις και επίμονες αιτιάσεις για την αναγέννηση και προβολή του τόπου μας ως πρώτης λουτρόπολης της χώρας και ιδανικού τουριστικού προορισμού.

Οι παλαιότεροι βίωσαν την τεράστια προσπάθεια όλων των δημοτών για την ανασυγκρότηση του καθημαγμένου, από τον σεισμό του 1981, Δήμου και των κατεστραμμένων υποδομών Λουτρακίου και Περαχώρας. Βίωσαν το μεγαλείο του αλτρουισμού, του εθελοντισμού, της συνεισφοράς και της αυταπάρνησης των συνδημοτών μας. Βίωσαν τα μεγαλειώδη αποτελέσματα που επέφερε η πρόταση του «εμείς» και η αδιαφορία για το «εγώ». Βίωσαν την πανδημοτική συστράτευση, πάνω από κόμματα και πολιτικά πιστεύω, για την αντιμετώπιση της καταστροφής και την αναστήλωση του Δήμου. Και τα καταφέραμε όλοι μαζί.

Καταφέραμε, σε βραχύ χρονικό διάστημα και με περιορισμένους πόρους να ανασυγκροτήσουμε τον ιστό της πόλης και τις υποδομές του. Καταφέραμε να αναπτυχθούμε, να αναδείξουμε τα φυσικά προσόντα του τόπου μας, να βγούμε στις διεθνείς αγορές. Καταφέραμε το φυσικό μεταλλικό νερό μας να γίνει γνωστό διεθνώς και το όνομα «Λουτράκι» ευρέως αναγνωρίσιμο. Καταφέραμε ο Δήμος μας να συμπεριληφθεί στην ελίτ του διεθνούς θερμαλισμού, μέσω διεθνών συνεργασιών και αδελφοποιήσεων με αντίστοιχες πόλεις του εξωτερικού. Καταφέραμε να γίνουμε ο πρώτος περιφερειακός Δήμος με αποχετευτικό αγωγό, βιολογικό καθαρισμό και κερδίσαμε επανειλημμένα τον τίτλο της καθαρότερης πόλης της χώρας. Καταφέραμε να προωθήσουμε τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την άμιλλα στους νέους μας. Καταφέραμε να κερδίσουμε μία από τις άδειες Καζίνο με σκοπό την περαιτέρω οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Φίλες και Φίλοι,

Παραδώσαμε, τον Γενάρη του 1995, ένα Δήμο υγιή, με προοπτική, με σχέδιο, με πληθώρα μελετών αναπτυξιακού χαρακτήρα και εγγυημένη οικονομική ανάπτυξη, λόγω των εσόδων της Κοινοπραξίας.

Είκοσι χρόνια μετά, το όραμα, που όλοι μαζί κτίσαμε, μετατράπηκε σε εφιάλτη.
Οι δημοτικές αρχές που διαχειρίστηκαν τις τύχες του Δήμου μας, κατάφεραν αυτό που δεν κατάφερε ο εγκέλαδος. Ισοπέδωσαν τον Δήμο, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και ηθικά.
Απεμπόλησαν κεκτημένα του Δήμου μας για τη δημιουργία αναπτυξιακών έργων συμπλέοντας με τους εταίρους μας στη κοινοπραξία, ταυτίζοντας το συμφέρον του τόπου με το συμφέρον των ιδιωτών επιχειρηματιών.
Κατασπατάλησαν εκατομμύρια ευρώ σε επιφανειακά έργα αδιαφορώντας επιδεικτικά για τη συνέχιση του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δήμου και την υλοποίηση, έστω μέρους, των μελετών που παρέλαβαν.
Η αλαζονεία και ο νεοπλουτισμός επικράτησαν των αποφάσεων των ταγών του τόπου. Διπλασιασμός του κόστους των έργων υποδομής και άκριτος δανεισμός της ανωνύμου εταιρίας του Δήμου (εν μέσω κρίσης), αδιάψευστοι μάρτυρες της νιρβάνας που απολάμβανε η δημοτική αρχή.
Αδιαφόρησαν για το φυσικό πλούτο του τόπου μας με αποτέλεσμα την απαξίωση του διεθνώς γνωστού και, πάλε ποτέ, περιζήτητου φυσικού μεταλλικού νερού Λουτρακίου. Τον μαρασμό των μονάδων εμφιάλωσης και την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.
Το αποτέλεσμα αυτής της κοντόφθαλμης, καιροσκοπικής και αλαζονικής πολιτικής το βιώνουμε σήμερα, με τον, άλλοτε, κραταιό Δήμο μας στα πρόθυρα της πτώχευσης.

Φίλες και Φίλοι,

Αργήσαμε, είναι αλήθεια, να πάρουμε την απόφαση να ασχοληθούμε, για άλλη μια φορά, με τα κοινά του τόπου μας. Είδαμε έγκαιρα τον επερχόμενο κίνδυνο και το αδιέξοδο στο οποίο πορεύεται ο Δήμος, αλλά, ειλικρινά, ελπίζαμε ότι οι κάποιοι από τους νέους και ικανούς ανθρώπους, που περισσεύουν στον τόπο μας, θα δραστηριοποιούνταν για να αναλάβουν τα ηνία του Δήμου. Με το σφρίγος και τη καθαρή ματιά, με νέες ιδέες και τη φρεσκάδα της νιότης να καθαρίσουν την «κόπρο του Αυγεία», που έχει συσσωρευτεί στον Δήμο και να συμπαρασύρουν μαζί τους και εμάς τους παλιότερους σε μία συμπόρευση για την ανάκαμψη, για άλλη μία φορά, του τόπου μας.

Έκπληκτοι και απογοητευμένοι, είδαμε τους θύτες να εμφανίζονται ως σωτήρες. Με απύθμενο πολιτικό θράσος οι ίδιοι άνθρωποι που απαξίωσαν τον Δήμο, που τον κατέστησαν από πρωτοπόρο, ουραγό, να θέλουν να τον σώσουν από την καταστροφή που οι ίδιοι προκάλεσαν. Αυτοί άνθρωποι, οι συνοδοιπόροι των εταίρων μας, στην κοινοπραξία, οι έχοντες «ώτα ευήκοα» στα κελεύσματα τους και αυτόκλητοι κήρυκες του μονόδρομου της μετατροπής της κοινοπραξίας σε ανώνυμο εταιρία ένα πράγμα μπορούν να προσφέρουν στο Δήμο : την πτώχευση του Δήμου μας και το χάσιμο της περιουσίας του.

Γι’ αυτό και εμείς λέμε : Φτάνει πια, μέχρι εδώ. Δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Υπάρχουν λύσεις. Με μεράκι, αγάπη για τον τόπο μας και πολύ δουλειά θα υπερβούμε τα τεχνητά αδιέξοδα.

Εμπρός Ξανά, όλοι μαζί, όπως τότε, που νικήσαμε τον εγκέλαδο, να νικήσουμε τα νέα εμπόδια και αυτούς που τα δημιούργησαν. Να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Να ξαναδώσουμε στον τόπο μας την χαμένη του αίγλη. Να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας. Να επαναφέρουμε τον Δήμο μας στη θέση που του ανήκει, ως απόλυτου τουριστικού προορισμού.

Το οφείλουμε στην ιστορία. Το οφείλουμε στους νέους μας. Το οφείλουμε στον εαυτό μας. 
 http://www.empros-ksana.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: