Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΚΥΚΛΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ...ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ...!




                                       Άρθρο του Γιάννη Β. Καραπανάγου
Ένας κύκλος έκλεισε! 



 Ο Κύκλος Συναντήσεων Νεολαίας του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων! Ο εποικοδομητικός διάλογος, στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού, ολοκληρώθηκε, με την 4η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο φιλόξενο χώρο του ξενοδοχείου «ΜΑΝΤΑΣ».
Στην 4η συνάντηση παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιώργος Δέδες και Γιάννης Κακούρος, ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Δημήτρης Μακρίδης, η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης του Νομού Κορινθίας κ. Μαριλένα Σούκουλη, οι υποψήφιοι δήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Γιωτάκης, Γιώργος Γκιώνης και Αναστάσιος Ροντζώκος, ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Γαστρονομίας Εστίασης και Συμποσίου του Νομού Κορινθίας κ. Χρήστος Ντούσικος και ο Πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου της λίμνης Ηραίου κ. Παναγιώτης Θώδης, ενώ η συνάντηση συντονίστηκε, υποδειγματικά, από τον κ. Δημήτρη Αγγελόπουλο, σε συνεργασία με την κα Έλενα Βακουφτσή και την κα Φαίη Θυμή.
Βασικά θέματα, που συζητήθηκαν, κατά την 4η συνάντηση, ήταν η ταυτότητα του Δήμου και οι γενικότερες προοπτικές ανάπτυξής του. Οι ομιλητές υπογράμμισαν πως θέλουν ένα Δήμο με ανθρώπινο πρόσωπο, όπως προσδιορίστηκε και από τις προτάσεις της νεολαίας, που έμπρακτα να δείχνει το πραγματικό του ενδιαφέρον για το δημότη και την καθημερινότητά του. Ένα Δήμο δημοκρατικό, δίνοντας προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική, στην αλληλεγγύη και στον εθελοντισμό, ενώ ο τουρισμός, το νερό, η χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, η ισομερής ανάπτυξη και προβολή όλων των περιοχών του Δήμου, η δημιουργία ‘‘Κέντρου’’ πόλης στο Λουτράκι, οι επενδύσεις στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η αγροτική ανάπτυξη, η αξιοποίηση-εκμετάλλευση υπαρχόντων δημοτικών κτιρίων και η αξιοκρατία, με την τοποθέτηση κατάλληλων προσώπων στις κατάλληλες θέσεις θα μπορούσαν, μεταξύ των άλλων, να συμβάλουν στην ανάπτυξή του. 
Για δύο μήνες, η νεολαία βρέθηκε στο προσκήνιο της επικαιρότητας, συζητώντας θέματα, που απασχολούν το Δήμο μας και επιχειρώντας ‘‘να δείξει γαλαξίες και κόσμους σε όσους κοιτάζουν τον ουρανό’’ (Paulo Coelho), με γνώμονα τη λειτουργία της ανθρώπινης ύπαρξης προς το κοινό όφελος. Αποδείχτηκε ότι η συγκεκριμένη δράση της νεολαίας αναδείχθηκε σαν ένα βήμα ουσιαστικής, μεστής και εμπεριστατωμένης ελεύθερης έκφρασης, για τα δημοτικά δρώμενα και ευκαιρία για την υποβολή πληθώρας προτάσεων, οι οποίες, αφού αξιολογηθούν και ταξινομηθούν, θεωρείται βέβαιο ότι μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων του.
Το αποτέλεσμα αυτό διέψευσε κατηγορηματικά μία μερίδα της κοινής γνώμης, η οποία αρχικά αντιμετώπισε με επιφύλαξη την πρωτοβουλία της νεολαίας και έδωσε πειστικές απαντήσεις στα ερωτηματικά δημοτών σχετικά με την ανιδιοτέλεια των προθέσεων των διοργανωτών και την απουσία οποιασδήποτε προεκλογικής σκοπιμότητας.
Οι διοργανωτές, με τη στάση και το λόγο τους, κατέστησαν σαφές ότι παράγουν πολιτική και ότι δεν «κάνουν» πολιτική και το κυριότερο τόνισαν προς κάθε κατεύθυνση πως ‘‘ Όλοι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε’’ την ανάπτυξη του Δήμου μας. Οι νέοι και οι νέες, με κύρια όπλα το όραμα και τον ενθουσιασμό, έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να σχεδιάζουν το μέλλον τους, γιατί αξίζουν μια ανθρωπινότερη ζωή, χωρίς φανατισμούς, ακρότητες, αφορισμούς και απόλυτες θέσεις, χωρίς μονοδιάστατες αλήθειες, χωρίς βία και εκφοβισμό.
Όσες και όσοι τοποθετήθηκαν κατέστησαν σαφές ότι η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία των νέων μόνο θετικά αποτελέσματα θα μπορούσε να έχει για το Δήμο μας. Πολύ δε περισσότερο εάν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της νεολαίας ληφθούν υπόψη από τη νέα Δημοτική αρχή που θα προκύψει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου. 
Ένας κύκλος άνοιξε! Όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές, προτίθενται να λειτουργήσουν ως «μοχλός πίεσης», προς τη νέα δημοτική αρχή, για την υλοποίηση των προτάσεων τους.
Επιπλέον, ανήγγειλαν ότι, μετά το Πάσχα, θα προσκληθούν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι για να τοποθετηθούν πάνω στα συμπεράσματα και στις προτάσεις των συναντήσεων. Φυσικά, μια τέτοια εκδήλωση, αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον για να διαπιστωθεί εάν η νεολαία μας μπορεί να επηρεάσει αποτελεσματικά το στρατηγικό σχεδιασμό για ένα καλύτερο αύριο και να θεωρηθεί η βάση για την εξέλιξη των κοινωνικών δομών του Δήμου μας. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: