Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Θλίψη, δάκρυα, οργή για την ταπείνωση της Βραζιλίας – Μια χώρα σε εθνικό "πένθος" για τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ – Όλα τα πρόσωπα της τραγωδίας



Θλίψη, δάκρυα, οργή για την ταπείνωση της Βραζιλίας – Μια χώρα σε εθνικό `πένθος` για τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ – Όλα τα πρόσωπα της τραγωδίας

- "Πονάω για όλους μας" είπε η απούσα από τον ημιτελικό πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ


- Συγκλονιστικές εικόνες με τους Νταβίντ Λουίς και Όσκαρ να πλαντάζουν στο κλάμα για τον αποκλεισμό από τη Γερμανία
- Σοκαρισμένοι οι οπαδοί της σελεσάο εντός κι εκτός γηπέδου από το 7-1 των Γερμανών στον ημιτελικό του Μουντιάλ
- Επεισόδια στο Σάο Πάολο με σχεδόν 30 καμένα λεωφορεία

Μια χώρα, ένα έθνος, ένας αποκλεισμός που δεν περίμενε κανείς, που δε μπορεί να χωνέψει κανείς, ιδίως με τον τρόπο που ήρθε. Οι Βραζιλιάνοι ζουν και αναπνέουν για το ποδόσφαιρο. Όλοι, είτε μένουν στις φαβέλες είτε όχι. Και όλοι ήθελαν να δουν τη σελεσάο να μην ζει ξανά τον εφιάλτη του 1950.

Τότε, ήταν η πρώτη φορά που η Βραζιλία φιλοξενούσε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Και τότε, όπως και τώρα, ήθελε όσο τίποτα να κατακτήσει τον τίτλο. Τότε, όπως και τώρα, έζησε τον εφιάλτη.
Ήταν η Ουρουγουάη, στο θρυλικό Μαρακανά που μόλις είχε χτιστεί, παρουσία 200.000 αφιονισμένων Βραζιλιάνων, που νίκησε 2-1 τη «σελεσάο» και τις έκοψε τα όνειρα για τίτλο. Έτσι έκανε και η Γερμανία. Αλλά αυτό το 7-1 είναι πολύ βαρύ. Οι Βραζιλιάνοι, παίκτες και οπαδοί, πίστευαν ότι την Κυριακή θα ήταν στον τελικό. Και το σοκ στον ημιτελικό του Μινεϊράο στο Μπέλο Οριζόντε ήταν πολύ μεγάλο για να το ξεπεράσουν.

Φάνηκε στις αντιδράσεις τους. Στα δάκρυά τους που άρχισαν από τα πρώτα λεπτά να κυλούν στα μάγουλά τους. Από τις αντιδράσεις τους όταν έφυγαν από το γήπεδο.
Στο Σάο Πάολο, άγνωστοι έκαψαν λεωφορεία κι άλλοι λεηλάτησαν καταστήματα. Η αστυνομία δεν συνδέει τα περιστατικά με τον αποκλεισμό.

Κάποιοι έσπευσαν να πουν πως για τα παιδιά που πέθαιναν στις φαβέλες, δεν άξιζε αυτός ο αποκλεισμός. Λες κι αν η Βραζιλία είχε προκριθεί ή κατακτήσει το Μουντιάλ, οι θάνατοί τους θα δικαιολογούνταν και δε θα ήταν μάταιοι. "Παιχνίδια" στις πλάτες αθώων.

Όπως παιχνίδι είναι και το "κλάμα" της προέδρου της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ. Προτίμησε το twitter για να εκφράσει τον πόνο της για τον αποκλεισμό και την ταπείνωση. Δήλωσε πολύ λυπημένη και ζήτησε από τους Βραζιλιάνους να μην πτοηθούν. Να μην ξεχάσουν ότι έρχονται εκλογές και να την ψηφίσουν, δεν είπε...

Ζήτησε από τους συμπατριώτες της να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι και για να τους πείσει "επιστράτευσε" στίχους της πασίγνωστης σάμπα "Volta Por Cima", του Βραζιλιάνου συνθέτη Πάουλο Βαντζολίνι.

Στις 5 Οκτωβρίου διεξάγονται στη Βραζιλία οι προεδρικές εκλογές και η Ρούσεφ διεκδικεί μια δεύτερη θητεία. "Πόνταρε" πολλά στο Μουντιάλ, στην επιτυχία της διοργάνωσης αλλά και σε εκείνη της Εθνικής. Όπως πόνταραν και οι αντίπαλοί της, που φοβούνταν πως η σελεσάο θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο και ο κόσμος θα ξεχάσει το κόστος της διοργάνωσης (11 δισ. δολάρια), τις φαβέλες, την εγκατάλειψη πολλών σχεδίων αστικής κινητικότητας.


Ιδού τα πρόσωπα της σύγχρονης βραζιλιάνικης τραγωδίας










































Υπήρξαν φυσικά και κάποιοι που αντιμετώπισαν τον αποκλεισμό με διάθεση αυτοσαρκασμού. "Αυτό είναι το τέλος της εκλογής μου, τον Οκτώβριο", φέρεται να λέει μια καρικατούρα της προέδρου Ρούσεφ.

"Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν νοσοκομεία για να θεραπεύσω την κατάθλιψή μου" αυτοσαρκάζεται άλλος χρήστης αναφερόμενος στο κύμα των διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων των Βραζιλιάνων τον Ιούνιο 2013 κατά του υψηλού κόστους της διοργάνωσης και την έλλειψη σχολείων, μέσων μαζικής μεταφοράς και νοσοκομείων.

"Θα ήταν καλύτερα να είχαν χτιστεί νοσοκομεία", αναφέρει μια λεζάντα κάτω από τη φωτογραφία του Ρονάλντο, μέλους της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ, ο οποίος άφησε άφωνους τους Βραζιλιάνους λέγοντας ότι το "Μουντιάλ γίνεται με στάδια και όχι με νοσοκομεία".

Άλλοι χρήστες ανέβασαν μια φωτογραφία από την ταινία "Η Πόλη του Θεού", όπου ο εγκληματίας Ζε Πεκένιο εμφανίζεται πάνοπλος μαζί με όλη του τη συμμορία στη φαβέλα, με το σχόλιο: "Το Κύπελλο δεν φεύγει από δω".

Δεν υπάρχουν σχόλια: