Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο και τα ευρήματα της Αμφίπολης



Ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο και τα ευρήματα της Αμφίπολης

Ιδιαίτερο θόρυβο έχουν προκαλέσει κατά καιρούς τα σενάρια για την πιθανή τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, 



με τελευταία αυτά της Αμφίπολης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη Σερρών, έχει χαρίσει πολλές προσδοκίες ότι πρόκειται για τον βασιλικό τάφο του Μακεδόνα στρατηλάτη.
Παλαιότερα, η αρχαιολόγος, Λιάνα Σουλβατζή, είχε βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας όταν κατά τη δεκαετία του '90 είχε ισχυριστεί ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Όαση της Σίβα, θεωρία η οποία κατέπεσε στη συνέχεια.
Η Λιάνα Σουλβατζή, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, χαρακτήρισε παρόλ' αυτά μεγάλο εύρημα την ανασκαφή της αρχαίας Αμφίπολης, τόνισε όμως ότι “δεν πιστεύω με τίποτα ότι ο τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο”.
Θυμίζουμε ότι η ίδια είχε κάνει ανασκαφές στην Αίγυπτο από το 1989 έως το 1995 αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά οι εργασίες σταμάτησαν και η ίδια είχε δεχτεί δριμεία κριτική.
"Βρήκαμε έναν υπέργειο ναόσχημο μακεδονικό τάφο με εμβαδόν  525 τετραγωνικά μέτρα ενώ ο χώρος που ανήκει ο τάφος ξεπερνά τα 12.000 τετραγωνικά μέτρα. Βρέθηκαν μάλιστα 4 αγάλματα
λεόντων που φύλαγαν την είσοδο του τάφου", διηγείται η αρχαιολόγος που υποστηρίζει ότι ανακάλυψε και ελληνικές επιγραφές, η πρώτη εκ των οποίων έγραφε: "Αλέξανδρος Άμμωνος Ρα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: