Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Αμφίπολη - National Geographic: Η σχέση του τάφου με τον Μέγα Αλέξανδρο


Αμφίπολη - National Geographic: Η σχέση του τάφου με τον Μέγα Αλέξανδρο
Πρόκειται για τάφο υψηλού προσώπου επί εποχής Μεγάλου Αλεξάνδρου λέει το περιοδικό



- Οι ίντριγκες και οι ραδιουργίες που παραπέμπουν στο Game of Thrones!
- Τι δηλωνει η  Ντόροθι Κινγκ για τις νέες αποκαλύψεις για τις ανθρώπινες μορφές των ζωφόρων

Στην " ανεπανάλιπτη περιπέτεια" που διαδραματίζεται τους τελευταίους τρεις μήνες στην Αμφίπολη και στα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα των επιστημόνων στον Τύμβο Καστά, αναφέρεται με εκτενές του ρεπορτάζ το περιοδικό National Geographic.

Το περιοδικό κάνει εκτενή ανάλυση των όσων συνέβησαν στα χρόνια του Φιλίππου Β' και του Μ. Αλέξανδρου,  αναφέρεται σε βασιλικές ραδιουργίες και δολοφονίες και σημειώνει πως όσα συνέβαιναν εκείνη την εποχή μοιάζουν απίστευτα με την δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Game of Thrones, που έχει καθηλώσει εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ του περιοδικού, εδώ και τρεις μήνες η Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα έχουν προχωρήσει σε μια σειρά "δελεαστικών" ανακαλύψεων εντός του τάφου. Τα περισσότερα από τα ευρήματα κατατείνουν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα τάφο που κινούνται στα ταραγμένα χρόνια του Μ. Αλέξανδρου και συνηγορούν πως ο ένοικος του τάφου ήταν ένα υψηλό πρόσωπο.




Είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Μ. Αλέξανδρος τάφηκε στην Αίγυπτο, αναφέρει το περιοδικό, όμως ελάχιστα γνωρίζουν οι σύγχρονοι μελετητές για τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Σε κάποιες περιπτώσεις, δε, οι γνώσεις μας είναι μηδενικές.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει, ο τάφος της Αμφίπολης θα προσθέσει πάρα πολλά στην επιστημονική έρευνα γύρω από μια Δυναστεία -αυτή του Αλέξανδρου- που μαστιζόταν από συνωμοσίες, ίντριγκες, δολοφονίες και πλείστες όσες αιματοχυσίες που ταιριάζουν με το τηλεοπτικό Game of Thrones.

Το περιοδικό επικαλείται δηλώσεις του καθηγητή κλασικής Ιστορίας στο Luther College της Αϊόβα, και βιογράφο του Μ. Αλέξανδρου Φίλιο Φρίμαν: "Είναι πολύ σπάνιο να βλέπεις έναν βασιλιά ή κυβερνήτη να καταλήγει να πεθάνει σχεδόν μόνος του".

Ο Αλέξανδρος ήταν ακόμα στα ανατολικά και σχεδίαζε την κατάκτηση της Αραβίας όταν πέθανε στα 33 του. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία πέθανε κάτω από περίεργες συνθήκες. Η αιτία του θανάτου του είναι υψηλός πυρετός. Ο θάνατός του έδωσε την ευκαιρία στους επιγόνους να διεκδικήσουν τα πρωτεία με αποτέλεσμα η αυτοκρατορία να χωριστεί σε τιμάρια, έως τον τελικό αφανισμό λόγω εμφύλιων πολέμων.

Από εκεί και πέρα τα θανατικά ήρθαν το ένα μετά το άλλο: ο Κάσσανδρος σκότωσε τη μητέρα του Αλέξανδρου και στη συνέχεια δολοφόνησε τη γυναίκα του Ρωξάνη και τον γιο του Αλέξανδρο. Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι σήμερα είναι πεπεισμένοι πως ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αίγυπτο, πιθανότατα στην Αλεξάνδρεια. Όμως το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν βρεθεί οι τάφοι της Ολυμπιάδας, της Ρωξάνης του Ηφαιστίωνα και άλλων κοντινών ανθρώπων του Μ. Αλέξανδρου κάνει την ανακάλυψη της Αμφίπολης ακόμη πιο σημαντική. Είναι πολύ πιθανό, καταλήγει το άρθρο ένας απ' αυτούς να βρεθεί τελικά μέσα στον τύμβο Καστά.



Ντόροθι Κϊνγκ: Εκπληκτικά τα νέα ευρήματα, ανάλογα με αυτά που βρέθηκαν στον τάφο του Εκατόμνου

Στα νέα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Πολιτισμού στο Αρχαίο Μουσείο της Αμφιπολης αναφέρεται σήμερα, με δημοσίευση στην προσωπική της ιστοσελίδα η γνωστή αρχαιολόγος Ντόροθι Κίνγκ.

Χαρακτηρίζει εκπληκτικά τα ευρήματα, σημειώνει πως παραπέμπουν στα ζωγραφισμένα στοιχείαπου βρέθηκαν στον τάφο του Εκατόμνου και υπόσχεται να πει περισσότερα, αφού γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την Κατερίνα Περιστέρη.

"Θα περιμένω μέχρι η Κατερίνα Περιστέρη να παρουσιάσει τα εκπληκτικά ευρήματα στις 29 και να αποκαλύψει την Πρώτη Πράξη του έπους της Αμφίπολης", αναφέρει η γνωστή αρχαιολόγος Ντόροθι Κίνγκ στην προσωπική της ιστοσελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: