Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ''ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ'' ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΡΙΖΟΥ!

Ο Αρχιμουσικός κ. Κώστας  Ρίζος
       Επιμέλεια: Γιάννης Β. Καραπανάγος



Η μουσική είναι η τέχνη των ήχων, της έκφρασης των συναισθημάτων και αποτελεί από τα πανάρχαια χρόνια ένα σημαντικό κομμάτι της παράδοσης μας. Είναι ένα λαμπρό δώρο του Θεού που μας συντροφεύει στο ταξίδι της ζωής μας.
Η μουσική χαρίζει στον άνθρωπο στιγμές χαλάρωσης, ψυχικής ευφορίας, γαλήνης και ευχαρίστησης. Η μουσική είναι μια διεθνής γλώσσα. Τυχεροί όσοι ασχολούνται με τη μουσική και γεύονται τους καρπούς της.
Η φιλαρμονική της Περαχώρας επιτελεί ουσιαστικό έργο στο χώρο της μουσικής παιδείας, με την καθοδήγηση του Αρχιμουσικού κ. Κώστα Ρίζου. Είναι ένα μουσικό σχολείο, ένα στολίδι για την Περαχώρα, που έχει ως σκοπό, µέσω της τέχνης, να ανοίξει τους ορίζοντες των μαθητών και να συµβάλλει στην ψυχική και πνευματική τους καλλιέργεια.
 

Στην έναρξη των εκδηλώσεων ''ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ'', το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014, συμμετείχε και η Φιλαρμονική του χωριού μας. 
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του μουσικού της προγράμματος, το μέλος της κ. Βασίλης Βασιλείου έλαβε το λόγο και ανακοίνωσε ότι ''η αποψινή συναυλία αφιερώνεται στο χαμογελαστό παιδί του χωριού που έφυγε πρόωρα, τον Δημήτρη Πέτρου'' και στη συνέχεια ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις εξελίξεις στην Φιλαρμονική Περαχώρας, διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο:
<<Αγαπητοί γονείς, κυρίες και κύριοι καλησπέρα και Χρόνια Πολλά!
Με αφορμή την αποψινή συγκέντρωση, για να τιμήσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων, θα ήθελα να κάνω μια μικρή αναφορά στην Φιλαρμονική μας, η οποία μας αφορά όλους.
Το Σώμα της Φιλαρμονικής μετράει 25 χρόνια ζωής. Μέσα από αυτό, έχουν περάσει διάφοροι αρχιμουσικοί πριν από τον σημερινό αρχιμουσικό, οι οποίοι έχουν όλοι προσπαθήσει να συνεισφέρουν σε αυτήν και να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους, σε όλα τα παιδιά, που έχουν την Φιλαρμονική σαν δεύτερο σπίτι τους. 

Τα τελευταία χρόνια, το Σώμα έχει κάνει άλματα προόδου, καθώς έχει ανοίξει τα φτερά του και εκτός Περαχώρας-με συναυλίες στην Μεσσήνη, στην Αργυρούπολη κ.α.-και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα στον χώρο του θεάματος, όπως είναι η κ. Άννα Μπιθικώτση (κόρη του αξέχαστου Γρηγόρη Μπιθικώτση), και ο αξιόλογος ερμηνευτής κ. Σωτήρης Δογάνης.
Θα αναρωτιέστε για ποιον λόγο σας τα λέω αυτά. Η Φιλαρμονική μας, σαν Φιλαρμονική του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, δεν έχει λάβει την παραμικρή οικονομική βοήθεια από τον Δήμο τα τελευταία 4 χρόνια (πλην των στολών), καθώς οτιδήποτε έξοδα υπάρχουν για την λειτουργία της καλύπτονται από εμάς τους ίδιους. Τα μαθήματα και οι πρόβες των παιδιών στεγάζονται σε άθλιες συνθήκες, χωρίς νερό, θέρμανση και την απαραίτητη υγιεινή. 

Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον πως ο Δήμος αδιαφορεί για το μέλλον μας. Μάλιστα, στην τελευταία συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Γκιώνη και τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Σακελλαρίου, μας ανακοινώθηκαν τα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής για τις φιλαρμονικές του Δήμου μας, που είναι η ενσωμάτωση όλων των Φιλαρμονικών με τη Φιλαρμονική του Λουτρακίου, κάτι που ευνοεί το Σώμα του Λουτρακίου, αλλά αποτελεί ταφόπλακα για τη δική μας Φιλαρμονική.
Το αίτημά τους αυτό, για άλλους λόγω τεχνικών και για άλλους λόγω προσωπικών προβλημάτων, δεν είναι εφικτό. Σε περίπτωση άρνησης, που είναι η πλέον πιθανή, η Φιλαρμονική θα διαλυθεί και τα παιδιά της Περαχώρας θα μείνουν χωρίς μουσική παιδεία, καθώς θα κλείσει ένα από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα επιτεύγματα του χωριού.
Στο χέρι σας είναι, λοιπόν, το μέλλον της Φιλαρμονικής και της Περαχώρας. Σαν γονείς οφείλετε να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας και να βοηθήσετε να παραμείνει ενεργή και ζωντανή η φιλαρμονική μας>>. 

Στην εκδήλωση ήταν παρούσα η κα Φωτεινή Παππά, μέλος της τριμελούς επιτροπής διοργάνωσης χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο μας και υποψήφια με το συνδυασμό του Δημάρχου κ. Γιώργου Γκιώνη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. 
Η κα Παππά, η οποία παραβρισκόταν στην πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου με τη Φιλαρμονική Περαχώρας, ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμά μας για να σχολιάσει την ανακοίνωση και δήλωσε στο παρόν ιστολόγιο:
<<Η νέα Δημοτική Αρχή αποφάσισε τη δημιουργία ενιαίας Φιλαρμονικής, λόγω ελλείψεως χρημάτων. Η κίνηση αυτή της Δημοτικής Αρχής είναι αναγκαστική γιατί δεν υπάρχουν χρήματα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους όλες οι Φιλαρμονικές, είτε της Περαχώρας είτε των Αγίων Θεοδώρων. Κάτι που οφείλεται τόσο στην έλλειψη πιστώσεων στον προϋπολογισμό του Δήμου όσο και στη δυσκολία έγκρισης σχετικών θέσεων για μουσικούς. Μάλιστα, στη συνάντησή του ο Δήμαρχος με τη Φιλαρμονική της Περαχώρας, που έγινε πρόσφατα στο χωριό μας, πρότεινε να καθίσουμε σ΄ένα τραπέζι και να συζητήσουμε το θέμα για να βρούμε τι μας χωρίζει και τι μας ενώνει, γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα, ώστε να διατηρήσουμε τη Φιλαρμονική μας>>.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε για το ίδιο θέμα ο δημοτικός σύμβουλος κ. Φίλιππας Θυμής και απάντησε πως ''δεν μπορώ να κάνω κάποια δήλωση για την εξέλιξη αυτή γιατί δεν ήμουν παρών στη συνάντηση και ως εκ τούτου δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη για το θέμα''.
Τέλος, ο Αρχιμουσικός κ. Κώστας Ρίζος προέβη σε αποκλειστική δήλωση για τη όλη κατάσταση που επικρατεί στη Φιλαρμονική Περαχώρας (video).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι τεχνικοί λόγοι απλά δεν υφίστανται...είναι ανάξιοι λόγου. Οι προσωπικοί λόγοι του καθενός καλό θα ήταν να εξηγηθούν στον κόσμο για να καταλάβει.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή έκλεισε εν μια νυκτή η Φιλαρμονική Αγίων Θεοδώρων και δεν ίδρωσε το αυτι κανενός. Αντίθετα πολλά παιδιά συνέχισαν τα μαθήματά τους στο Λουτράκι και μάλιστα χωρίς αστική συγκοινωνία!
Τώρα το κατά πόσο προχωρά μπροστά η μουσική παιδεία με συνταξιούχους καθηγητές και προσηλυτισμενους μουσικούς από το Λουτράκι (εδώ βέβαια δεν υπάρχουν τεχνικοί λόγοι...ισχύουν μόνο αντίστροφα) είναι θέμα που μόνο ο ιστορικός του μέλλοντος μπορεί να απαντήσει.
Κάποτε ο αείμνηστος Τάσος Παπαδημητρίου όταν συνταξιοδοτήθηκε ο κος Σαμοϊλης και δεν ανανέωσε την σύμβασή του χωρίστηκε η Φιλαρμονική (αφού διαλύθηκε) σε δύο παρατάξεις...με αποτέλεσμα πολλοί ταλαντούχοι μουσικοί να μην επανέλθουν ποτέ πάλι στο σώμα της φιλαρμονικής.
Ελπίζω να μην επαναληφθεί η ιστορία....