Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΛΟΥΤΡΑΚΙ:ΠΟΘΟΙ ΚΑΙ ΠΑΘΗ!




Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος
 
Οι άνθρωποι είμαστε όντα πολυσύνθετα. Λογική και συναίσθημα τα βασικά χαρακτηριστικά μας. Μεγαλώνουμε με ένα δάκρυ κι ένα χαμόγελο, αναζητώντας την ευτυχία, την αγάπη, τον έρωτα, βιώνοντας την αντιφατική πραγματικότητα, τις ανατροπές, τις ματαιώσεις, τα μίση, κυνηγώντας όνειρα, φιλοδοξίες, ικανοποίηση, συλλέγοντας στιγμές, εκφράζοντας επιθυμίες, πόθους, έλξεις, κι όλα αυτά με ένα αχαλίνωτο Πάθος για ζωή. 
Αλήθεια, τι είναι η ζωή; Ποιος άραγε θα μπορούσε να δώσει την καλύτερη και πληρέστερη απάντηση; Ποιος άλλος από τους ποιητές και τους εργάτες της πένας που, ο καθένας, με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, αποτυπώνει ανάγλυφα στο έργο του;
Ο συγγραφέας Ευγένιος Ο’ Νιλ, στο αριστουργηματικό έργο του «Πόθοι κάτω από τις Λεύκες», καταγράφει, με σαφήνεια, μία από τις εκατοντάδες περιπτώσεις που η λογική χάνεται, τα συναισθήματα κυριαρχούν, τα πάθη φουντώνουν και οδηγούν σε αποτρόπαια εγκλήματα. Ο έρωτας, προσποιητός στο κυνήγι μιας καλύτερης μοίρας, μα πραγματικός στο αντάμωμα του άλλου μισού του– αέναο απαίτημα- γίνεται πάθος, λάθος, καταδίκη, μίσος, προδοσία, εμπάθεια, λατρεία, έγκλημα, δικαίωση, τιμωρία... Στο όνομά του, μια μητέρα καταλήγει Μήδεια, ενέργεια που αντιβαίνει σε θρησκευτικές και ηθικές αρχές, σε πρότυπα και κοινωνικές συμπεριφορές.
Η μεταφορά του συγκεκριμένου έργου, στο θεατρικό σανίδι, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Κι αυτό γιατί οι ηθοποιοί θα πρέπει πρώτα να εμπεδώσουν, να αφομοιώσουν, να εσωτερικεύσουν τους ρόλους που υποδύονται, ώστε να τους ερμηνεύσουν σύμφωνα με το πνεύμα του συγγραφέα. Να μεταφερθούν οι ίδιοι και να ταξιδέψουν τους θεατές σε εκείνη την εποχή, αλλά και να συνδέσουν εκείνη την πραγματικότητα με τη σημερινή. Ο αγώνας για επιβίωση, ο ξεριζωμός, η εκμετάλλευση των αδυνάτων από τους δυνατούς, το κυνήγι του “καλύτερου αύριο”, η ανάγκη για μια πιο “φωτεινή μέρα” δεν σταματά στο τότε. Είναι το ίδιο ζητούμενο στο σήμερα.
Από αριστερά διακρίνονται: Κώστας Μπίσδας, Γιούλα Παπαδάτου, Ελένη Γλυκοφρύδη, Σάκης Φαρμάκης και Μαργαρίτα Αλεξίου
Η θεατρική συντροφιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρακίου, ‘‘Μελαγκάβι’’, τόλμησε. Τόλμησε να ανεβάσει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του Ο’ Νιλ και το βαρύ φορτίο της απόδοσής του ανέλαβαν τρία πρόσωπα. Η Μαργαρίτα Αλεξίου, ο Σάκης Φαρμάκης και ο Κώστας Μπίσδας, ενώ την επιτυχημένη σκηνοθεσία του η Ελένη Γλυκοφρύδη. Τρεις ερασιτέχνες ηθοποιοί, που κάθε άλλο παρά ερασιτέχνες αποδεικνύονται στο τέλος του έργου, αφού αγαπούν αυτό που κάνουν και το εκφράζουν ποικιλοτρόπως.
Μια γυναίκα και δύο άντρες! Πατέρας και γιος κυριαρχούν στη ζωή της πρωταγωνίστριας, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, αλλά έχοντας κοινό παρονομαστή την ανεμόσκαλα για ν΄αναρριχηθούν στην ‘‘Ακροκόρινθο’’ της καρδιάς της.
Από τη μία πλευρά την καθοδηγούν τα ανθρώπινα συμφέροντά της ενώ, από την άλλη, τα έντονα συναισθήματά της... Η σύγκρουση αναπόφευκτη και πλήρης... Μοιραία έρχεται η λύση που δίνεται όταν τελικά επικρατούν τα δεύτερα, οδηγώντας την ηρωίδα στα άκρα...
Μια ιστορία χωρίς όρια και φραγμούς! Τα βέλη του κεραυνοβόλου έρωτα έχουν πετύχει την καρδιά της και τυφλώνουν τη λογική της. Τούτο το πικρό ριζικό κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, με συνεχείς ανατροπές κι αποχωρεί, από το θέατρο, με μια βαθιά ικανοποίηση για την επιλογή του να είναι εκεί.
Η ερμηνεία της Μαργαρίτας Αλεξίου συγκλονιστική. Ανταποκρίνεται μοναδικά στο ρόλο που υποδύεται και τα καταφέρνει, για μία ακόμη φορά, περίφημα. Η ίδια και οι συμπρωταγωνιστές της δεν υπολείπονται σε τίποτα από τους επαγγελματίες ηθοποιούς. Ενδεχομένως και να προηγούνται. Έχοντας κατακτήσει τους ρόλους τους, αναδεικνύουν τη θεατρική συντροφιά και παράγουν ποιοτικό θεατρικό πολιτισμό.
Οι αφηγήτριες Γιούλα Παπαδάτου και Ελένη Γλυκοφρύδη δίνουν το δικό τους ξεχωριστό στίγμα δυναμικής έκφρασης στο αισθητικά προσεγμένο και καλοστημένο σκηνικό.
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παραγωγής της θεατρικής αυτής παράστασης. Η συνέχεια, λοιπόν, στην οδό Μπολέτη 9, στο Λουτράκι, όπου ο θεατής αποζημιώνεται με το παραπάνω, σε συνδυασμό με τα χαμόγελα, τη φιλική διάθεση και τη φιλοξενία που προσφέρουν απλόχερα οι οικοδεσπότες- τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουτρακίου. Το έργο θα παίζεται μέχρι 28 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: