Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΛΟΥΤΡΑΚΙ:Παράταση της κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών στο Λουτράκι ζητά η ΑΝΕΛ (BINTEO)









Η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στην Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρει τα ακόλουθα:

«Ο μεγάλος αριθμός των δηλώσεων αυθαιρέτων -που σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία ξεπερνά τις 875.000- φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη «στροφή» της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στη νομολογία της σχετικά με τα αυθαίρετα. Στο σκεπτικό της απόφασης, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δείχνει εμπιστοσύνη στις ρυθμίσεις του ν. 4178/13 για την αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης κι έτσι, για πρώτη φορά μετά το 1983, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων κρίθηκε συνταγματική. Μοναδική εξαίρεση, οι περιπτώσεις αυθαιρέτων για την κατεδάφιση των οποίων έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση –κάτι που με μια διασταλτική ερμηνεία θα μπορούσε να αφορά και τις περιπτώσεις που βρίσκονται ή θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και στο μέλλον.
Η απόφαση 1858/15 της Ολομέλειας αποτελεί σταθμό στην πολεοδομική νομοθεσία, καθώς ανατρέπει μια αταλάντευτη στάση 30 ετών στο θέμα της αυθαίρετης δόμησης. «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το Δικαστήριο τη δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή συνεχίσεως της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον, κρίνει ότι οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου, που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος, είναι συνταγματικώς ανεκτές», αναφέρει η απόφαση, παραθέτοντας τις (μέχρι στιγμής ανεφάρμοστες σχεδόν στο σύνολό τους) ρυθμίσεις του ν. 4178/13 για την αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης. Μάλιστα, καταγράφονται και τα παραδείγματα της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Κροατίας, που κινήθηκαν αναλόγως.
«Τα προηγούμενα ″συστήματα″ αντιμετωπίσεως της αυθαίρετης δομήσεως δεν απέδωσαν, διότι συναρτώντο κατά βάσιν μόνο με το κατασταλτικό μέσο της κατεδαφίσεως, το οποίο αφενός δεν εφαρμοζόταν ούτε στοιχειωδώς και αφετέρου αναιρείτο με αλλεπάλληλα νομοθετήματα», αναφέρεται.»

Μετά  από  τις  απόσυρσης  των  δυο τροπολογιών  που  είχε  κατάθεση  στην  Βουλή  ο  Βουλευτής  Β Πειραιά των  Ανεξάρτητων  Ελλήνων  Δημήτρης  Καμμένος  για  την  διάσωση  των  33 καταστημάτων  του  παραλιακού  μετώπου  του .....
 Λουτρακίου , ετοιμάζει  την  Τρίτη  τροπολογία την  οποία  θα  κατάθεση  προς ψήφιση  στην  Βουλή .  Για το  συγκεκριμένο  θέμα  απάντησε ο Πρόεδρος  της  Συντονιστικής  επιτροπής  των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν . Κορινθίας  στο κεντρικό  δελτίο ειδήσεων  στο  Περιφερικό τηλεοπτικό  σταθμό SUPER TV .  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: