Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Ποιός δήμαρχος θα σηκώσει πρώτος την σημαία της Περαχώρας;





Το παρακάτω κείμενο  το είχαμε αναρτήσει τον Αύγουστο του 2013.  Από τότε πέρασαν
Περίπου 2 χρόνια και να που τώρα ήρθε η ώρα να την δούμε να κυματίζει έστω για λίγο συμβολικά στην επέτειο της Μάχης της Περαχώρας.


Να δούμε πράγματι μάτια να δακρύζουν. Και να δούμε ποιος θα είναι ο πρώτος Δήμαρχος που θα σηκώσει αυτή την ευλογημένη σημαία που σαν το ποιο ισχυρό σύμβολο των Περαχωριτών τους έδινε την πίστη και αυτή την απίστευτη  δύναμη να νικούν στις μάχες όλους τους εχθρούς τους.

( Ας θυμηθούμε τι είχαμε γράψει πριν 2 χρόνια  λοιπόν..) (Η ανάρτηση  και εδώ)

Ποιός δήμαρχος θα σηκώσει πρώτος την σημαία  της Περαχώρας στην επέτειο της μάχης της παραχώρας;



Δεδομένου ότι του χρόνου θα αλλάξει η Δημαρχία  "σε τίνος χέρια θα πέσει, δεν ξέρουμε" αλλά ένα θα είναι το γεγονός  ο Δήμαρχος που θα το κάνει θα τιμήσει την Περαχώρα και αυτό θα γραφεί στην ιστορία.

Πριν λίγο καιρό συνομίλησα με τον Κ. Τάσο Φουντούκη σύμβουλο του δημάρχου και μου εξήγησε ότι  αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει έως ακατόρθωτο, λόγο αβάσιμων στοιχείων όσο αφορά την σημαία πού δεν προσδιορίζεται επακριβώς η προέλευση της και ίσως  την διεκδικούν και άλλοι. Εμείς ρωτάμε λοιπόν αν έχουν γίνει κάποιες ενέργειες για το θέμα αυτό όταν ο εκλιπών Τάσος Παπαδημητρίου την έχει φωτογραφία στα βιβλία που έχει συγγράψει και την θεωρούσε ιερό σύμβολο της Περαχώρας.

Αμφισβητεί κανείς την προσωπικότητα και τον αγώνα που έκανε ο Τάσος για την Περαχώρα, την εγκυρότητα του σαν καθηγητής που θαύμαζε όλο το χωριό για τις

πρωτοποριακές ιδέες του και  απόψεις και την αγάπη του για το χωριό του;

Γιατί να μην είμαστε οι πρώτοι που θα σηκώσουμε την σημαία;

 Γιατί δεν έχουμε την τόλμη όπως οι πρόγονοί μας να πολεμήσουμε ενάντια στο άδικο και εχθρικά  κατεστημένο σύστημα; 



Γιατί δεν έχουμε την υπερηφάνεια σαν λαός να διεκδικήσουμε  και να αγωνιστούμε για τις ιδέες μας και την ελευθερία μας; Γιατί μας απαγορεύουν να τιμήσουμε τους ελευθερωτές μας;  

  Γιατί δεν μιλάει κανείς; Ποιος θα αναλάβει να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και να αποδείξει πόσο καλά αγαπάει τον τόπο του και την παράδοση του;

Καλά είναι οι αρθογράφοι του τόπου μας να ασχοληθούν και με αυτό το θέμα εκτός βέβαια αν το απαξιώνουν και το θεωρούν ασήμαντο.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Να λοιπόν ύστερα  από ένα μεγάλο διάστημα άνθρωποι που  αγαπούν πραγματικά τον τόπο τους πήραν την πρωτοβουλία να φέρουν κοντά  τα ιερά μας σύμβολα και ακόμα ποιο κοντά την ιστορία μας.




Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο 



Αντιπροσωπεία της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της κ. Σωτήρη Πρωτοπαππά, ως επικεφαλής, τον Αντιπρόεδρο κ. Χρήστο Kαλογήρου, τον Ταμία κ. Αθανάσιο Πρωτοπαππά και τον συντάκτη του παρόντος, επισκέφθηκε πρόσφατα το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στην  Αθήνα.
Τα Mέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με την ιστορικό κα Νατάσα Καστρίτη, ώστε να ενημερωθούν για ένα ζήτημα υψίστης ιστορικής σημασίας για την Περαχώρα, αλλά και για το Δήμο μας, τις σημαίες της Περαχώρας του 1832, που φυλάσσονται στο Μουσείο αυτό.
Σύμφωνα με την κα Καστρίτη, επτά σημαίες της Περαχώρας περιήλθαν στην κατοχή του Μουσείου το 1924, μαζί με ένα σώμα εξήντα σημαιών, που κατατέθηκε από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος. Όμως μόνο τέσσερις από αυτές διασώζονται με τις λεπτομέρειές τους. Η ίδια υπογράμμισε ότι η Βουλή  παρέδωσε το σώμα αυτών των Σημαιών στην Εταιρεία για να διασωθούν, επειδή καταστράφηκε η αίθουσα των τροπαίων των παλαιών ανακτόρων. Το πώς κατατέθηκαν στη Βουλή είναι άγνωστο. Πιθανολογείται ότι κατατέθηκαν από μέλη οικογενειών ή κάποιους αγωνιστές στα πεδία των μαχών.
Στη συνέχεια, τα Μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφτηκαν χώρο της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, στον οποίο εκτίθεται η μία από τις σημαίες της Περαχώρας και ακολούθως το Αρχείο όπου ανέγνωσαν τα τρία διασωθέντα ιστορικά έγγραφα από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης,  που αναφέρονται στην Περαχώρα και είδαν τις τρεις υπόλοιπες σημαίες.  
Από αριστερά: Αθανάσιος Πρωτοπαππάς, Χρήστος Καλογήρου, Νατάσα Καστρίτη-Ιστορικός, Σωτήρης Πρωτοπαππάς και Γιάννης Β. Καραπανάγος στην αίθουσα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που εκτίθεται η Ιστορική Σημαία της Περαχώρας


Μία εξ αυτών, λευκή, με κυανό και ερυθρό σταυρό των Συνταγματικών της Περαχώρας, φέρει την επιγραφή «1832 Απριλίου 2», ημέρα που ευλογήθηκαν και «εγκαινιάστηκαν» οι Συνταγματικές Σημαίες.
Σύμφωνα με το λεύκωμα της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, «Σημαίες Ελευθερίας. Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Εισαγωγή-Κείμενα Ι. Κ. Μαζαράκης-Αινιάν. Αθήναι, 1996», κατά το 1831 και 1832, με τη δολοφονία του Κυβερνήτη και τις ανωμαλίες που ακολούθησαν, παρουσιάζονται διάφορες επαναστατικές σημαίες. Στη Σπάρτη και τη Μάνη υψώνεται σημαία λευκή με την παράσταση του Λυκούργου, ενώ στην Περαχώρα οι Συνταγματικοί έχουν σημαία ερυθρή με λευκό σταυρό και δύο κυανές ταινίες επάνω και κάτω, την επιγραφή «Έννωσις-Σύνταγμα» και σφραγίδα με την Αθηνά.
Οι Σημαίες αυτές «εγκαινιάστηκαν» σε μικρή εκκλησία στην Περαχώρα και μετά τη Θεία Λειτουργία οι στρατιώτες έδωσαν τον ακόλουθο όρκο: «Σύνταγμα-Ορκίζομαι σε Σε και θέλω αποθάνει δι΄εσέ, τον θάνατον δεν ψηφώ το Σύνταγμά μου να ζήσει επιθυμώ».
Η επίσκεψη αυτή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, άκρως συγκινητική και χαρακτηρίζεται ραντεβού με την ιστορία της Περαχώρας, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ό τόπος μας στον Πανελλήνιο Αγώνα για την Ελευθερία του 1821. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Σωτήρης Πρωτοπαππάς, στόχος είναι η κατασκευή πιστών αντιγράφων των τεσσάρων διασωθέντων σημαιών που θα δηλώνουν, στο παρόν και στο μέλλον, την ιστορική διαδρομή της Περαχώρας.
Επιπλέον, ο κ. Θανάσης Πρωτοπαππάς απευθύνθηκε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους για περισσότερα ιστορικά έγγραφα και με την καθοδήγησή τους έφερε στο φως της δημοσιότητας εκλογική κατάσταση του Δήμου Περαχωριτών, έτους 1881. 

ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ!




Σημαία ερυθρά με δύο ζώνες κυανές και λευκό σταυρό των Συνταγματικών της Περαχώρας. Φέρει την επιγραφή ΕΝΝΩΣΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΜΑ και σφραγίδα με τη μορφή της Αθηνάς. (Διαστ.: 1,43Χ1,83) 

Η σημαία στην μόνιμη έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου
Αριστερά διακρίνεται ο Χρήστος Καλογήρου

Από αριστερά: Χρήστος Καλογήρου, Σωτήρης Πρωτοπαππάς, Αθανάσιος Πρωτοπαππάς
Σημαία λευκή με κυανό σταυρό και με την παράσταση της Αθηνάς πλαισιωμένης από κλάδους ελαίας και την επιγραφή "Η Αθηνά αωλβ΄'' (1832)-Διαστ.: 1,10 Χ 1,20μ.


Σημαία λευκή με κυανό και ερυθρό σταυρό των Συνταγματικών της Περαχώρας. Φέρει την επιγραφή ''1832 Απριλίου 2'', ημέρα που ευλογήθηκαν και εγκαινιάστηκαν οι Συνταγματικές σημαίες. (Διαστ.: 1,31 Χ 1,40μ.)


Σφραγίδα με την Αθηνά και την ένδειξη ΕΝΩΣΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΜΑ που χρησιμοποίησαν οι Συνταγματικοί της Περαχώρας στις σημαίες τους το 1832.

Τμήμα σημαίας με σταυρό των Συνταγματικών της Περαχώρας, 1832. (Διαστ.: 1,30 Χ 1,55)
Αριστερά: Σημαία λευκή με κυανό και ερυθρό σταυρό των Συνταγματικών της Περαχώρας. Φέρει σφραγίδα με τη μορφή της Αθηνάς και την επιγραφή ΕΝΩΣΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΜΑ. (Διαστ.: 1,92 Χ 1,27)-Δεξιά: Σφραγίδα με την Αθηνά και την ένδειξη ΕΝΩΣΙΣ-ΣΥΝΤΑΓΜΑ που χρησιμοποίησαν οι Συνταγματικοί της Περαχώρας στις σημαίες τους το 1832. 













Επιμέλεια: Γιάννης Β. Καραπανάγος
Γ.Α

Δεν υπάρχουν σχόλια: