Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου - Ανοικτό Αρχαιολογικό Πάρκο



Μπορεί η βροχή να απέτρεψε κάποια σχολεία να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη επίσκεψη-ξενάγηση στη Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου στα πλαίσια του εορτασμού με τον τίτλο"Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο" που οργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας ,όμως ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για αυτούς που πραγματικά αγαπούν και φροντίζουν το μνημείο αυτό, κάτοικοι της περιοχής και φίλοι από το Σύλλογο Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας να παραβρεθούν και να παρακολουθήσουν την πολύ καλή αυτή εκδήλωση.

Η κ.Παναγιώτα Κασίμη Αρχαιολόγος ΕΦΑΚΟΡ , μίλησε για τη σημασία και το σκοπό των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και στην οποία και η Εφορεία Κορινθίας συμμετέχει.

Ο τίτλος "Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο" όσο ποτέ τόσο επίκαιρος , ο εορτασμός αφιερωμένος στη μνήμη του Αρχαιολόγου Khlid al-Asaad και του συντηρητή Qassen Abdaiih Yehya που δολοφονήθηκαν από ακραίους ισλαμιστές , υπερασπιζόμενοι τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της ιστορικής Παλμύρας.

Η Διευθύντρια της ανασκαφής στη Ρωμαϊκή Έπαυλη Λουτρακίου, μας ξενάγησε στον πλούσιο από ευρήματα απέραντο χώρο, ευχαρίστησε όλους όσους βοηθούν με κάθε τρόπο τη μεγάλη αυτή προσπάθεια , μίλησε για την  ανυπολόγιστη καταστροφή που κάποιοι έκαναν στο μνημείο τη δεκαετία του 60 και 70, ζήτησε περισσότερο ενδιαφέρον από το Δήμο και όλους τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να δημιουργηθεί κάποια μέρα εδώ ένα Ανοικτό Αρχαιολογικό Πάρκο.
Το βασικότερο τόνισε είναι ότι τα σπουδαία λουτρά της Ρωμαϊκής Έπαυλης συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, τις Αρχαίες Θέρμες με το σημερινό Λουτράκι.

Την προσπάθεια αυτήν όλοι εμείς οι οικιστές του Φλοίσβου στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε με κάθε τρόπο συνδυάζοντας την  με την αξιοποίηση των γερμανικών καταφυγίων που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Έπαυλη, τη συντήρηση τους και τη μετατροπή τους σε Μουσεία με ιστορικό φωτογραφικό και άλλο υλικό από τα χρόνια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και της Αντίστασης.
Με τη δημιουργία του Πολεμικού αυτού μικρού μουσείου, θα διασωθεί μεγάλο μέρος από την ιστορία αυτού του τόπου στα δύσκολα αυτά χρόνια, μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Όλα βέβαια αυτά φαντάζουν εξωπραγματικά όνειρα, μέσα σε αυτό το δύσκολο από κάθε άποψη περιβάλλον, όμως όσο λίγες και να είναι οι πιθανότητες να πετύχουμε κάτι προσπαθώντας, θα είναι μηδαμινές αν μηδαμινές  είναι και η προσπάθειες μας. 








Κώστας Μεταξάς
Πρόεδρος του Φλοίσβου Λουτρακίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: