Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΕΡΜΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ


Του Δημήτρη Καραπατά*
Τα αδιάσειστα στοιχεία που υπάρχουν για τον ποινικό κολασμό των ειδεχθών αδικημάτων που διαπράττουν για το θέμα της διασύνδεσης του Λουτρακίου με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, πολιτικά πρόσωπα, αλλά και συγκεκριμένοι υπερεσιακοί παράγοντες του ΟΣΕ (απιστία εις βάρος του οργανισμού και εξαπάτηση βουλευτή) και που για να πετύχουν τους στόχους τους, οι οποίοι είναι να βλάψουν την κοινωνία, ώστε να εφαρμοστούν τα καταχθόνια σχέδια των οικονομικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω τους, μεταλλάσσοντας διαρκώς την δράση τους, είναι πολύ πιθανό, να είναι ικανά, ώστε να τους χαρακτηρίσουν ως εγκληματική οργάνωση κατ’ άρθρον 187 του Π.Κ.
Νόμος, ο οποίος ναι μεν προϋποθέτει την ύπαρξη οικονομικού οφέλους ως στοιχείου της αντικειμενικής υπόστασης του εγκλήματος της συγκρότησης και της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος (Παλέρμο 2000), αλλά αυτή ουδόλως αποκλείει την εξ’ ίσου αυστηρή τιμωρία, προσώπων που συστήνουν ή συμμετέχουν σε εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δρουν με διαφορετικά κίνητρα, όπως λ.χ. πολιτικά.
Μάλιστα, στην ποινική νομοθεσία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ευρωπαϊκών κρατών, η αντικειμενική υπόσταση αυτού του εγκλήματος δεν περιλαμβάνει το στοιχείο του οικονομικού οφέλους.
Παράδειγμα, ο γαλλικός ποινικός κώδικας, ο οποίος τιμωρεί και την σύσταση εγκληματικής συμμορίας (association des malfaiteurs, àp 450-1) και την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (bande organisée, àp 132-71), χωρίς καμία αναφορά στο οικονομικό κριτήριο.
Αλλά και στην Ελλάδα, με αυτό περίπου το σκεπτικό, ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος στην ποινική δίωξη που άσκησε  κατά συγκεκριμένου πολιτικού κοινοβουλευτικού σχηματισμού που δρα με αξιόποινες πράξεις, καταλήγει  λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: "...με την τέλεση αξιόποινων πράξεων και την διασάλευση της έννομης δημόσιας τάξης, καμιά εγκληματική οργάνωση που δρα υπό τον μανδύα πολιτικού σχηματισμού δεν θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την βλάβη των έννομων αγαθών των πολιτών, αλλά και των έννομων συμφερόντων του κράτους".
Και στην περίπτωση μας, βάση της λογικής ακολουθίας των γεγονότων -η δικαιοσύνη στηρίζεται και στην λογική- η συγκεκριμένη δομημένη ομάδα, με ιεραρχία που έχει καθοδηγητική και κατευθυντήρια συμβολή σε διαρκή δράση για την διάπραξη ποινικών αδικημάτων, χωρίς την ύπαρξη παραφυάδων οικονομικών συμφερόντων δεν θα μπορούσε να ήταν ποτέ αυθύπαρκτη.
* Ο Δημήτρης Καραπατάς, είναι επιχειρηματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: