Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Μπλόκο των Τούρκων στον Τσίπρα: Έστειλαν... πίσω το σχέδιο πτήσης για Ιράν


Μπλόκο των Τούρκων στον Τσίπρα: Έστειλαν... πίσω το σχέδιο πτήσης για Ιράν


Παιχνίδια... εξουσίας ακόμη και στον Έλληνα πρωθυπουργό από τους Τούρκους. Δεν άφησαν το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να προσγειωθεί στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και ανάγκασαν την Αθήνα να αλλάξει τη διαδρομή της για να μην περάσει πάνω από την Τουρκία!

Η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργού αεροσκάφους ενόψει του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης με αναχώρηση το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου από την Ελευσίνα, με στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια το πρωθυπουργικό αεροσκάφος θα απογειωνόταν για το Ιράν, μέσω Τουρκίας και Συρίας.
Όμως οι Τούρκοι... απέρριψαν το σχέδιο πτήσης της Αθήνας με το πρόσχημα πως το αεροσκάφος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι στρατιωτικό, υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα και γι’ αυτό δεν μπορούσε να προσγειωθεί στη Ρόδο, γιατί τη θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένη.
Ζήτησαν λοιπόν από την Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και αντιπρότειναν να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος του πρωθυπουργού στην Άγκυρα ή την Αλεξανδρούπολη ή κάπου αλλού! Έλληνες διπλωμάτες πρότειναν στον Αλέξη Τσίπρα να μην καταθέσει η Αθήνα νέο σχέδιο πτήσης που να περιλαμβάνει την Τουρκία, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί υποχώρηση και αναγνώριση της Ελλάδας πως η Ρόδος είναι αποστρατικοποιημένη.
Έτσι, μετά τις απαραίτητες συνεννοήσεις, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος απογειώθηκε με νέο σχέδιο πτήσης, το οποίο δεν συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Επιλέχθηκε η διαδρομή νότια της Κύπρου και στη συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα, επειδή οι σχέσεις Ιράν – Σαουδικής Αραβίας είναι στο... "κόκκινο", δόθηκε άδεια υπερπτήσης από τον Σαουδάραβα βασιλιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: