Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΛΟΥΤΡΑΚΙ: Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ


Του Νίκου Λόη*
Κάποτε στον δήμο μας, τα αρχαία χρόνια, λατρευόντουσαν και -κατά κάποιο τρόπο- φιλοξενούνταν στον τόπο μας Θεοί, όπως η ¨Ήρα στο Ηραίο, ο Απόλλωνας και η Θερμία Αρτέμιδα, μαζί με την Υγεία, ο Ποσειδώνας στα Ίσθμια και ακόμα άλλοι που εγώ δεν το γνωρίζω ποιοι και πόσοι ακόμα ήσαν. Αυτοί έφυγαν όταν το μαντείο των Δελφών εξέδωσε τον τελευταίο χρησμό…
Από τότε άλλαξαν πολλά και όσοι ήρθαν και κατοίκησαν εδώ, δέθηκαν με την γη, την αγάπησαν και μόχθησαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.
Οι άνθρωποι, δυστυχώς, μέσα στο πέρασμα των αιώνων, πάντα έχαναν την γνώση, για διαφόρους λόγους και, μερικοί από τους ανθρώπους θέλησαν να επιβληθούν -κυρίως με την δύναμη των όπλων- στους άλλους, θέλοντας να αποδείξουν ότι αυτοί αξίζουν να εξουσιάζουν τα πάντα και τα θεωρούσαν όλα ιδιοκτησία τους.
Η δύναμη της επιβολής, νόμιμη ή παράνομη, δεν έπαψε ποτέ να είναι πεδίο αντιπαράθεσης των ανθρώπων και μήλο της Έριδος… Ίσως και αυτή να ήταν η μια και μοναδική Θεά που -δυστυχώς- δεν λείπει ακόμα από τον τόπο μας και πολλοί την λατρεύουν, χωρίς βέβαια, να πιστεύουν σε αυτήν, αλλά δηλώνουν ότι πιστεύουν στην Ορθοδοξία.
Στον τόπο μας, ήρθαν και τον επισκέφθηκαν πολλοί και μάλιστα, μερικοί από αυτούς, τον αγάπησαν και τον έκαναν τόπο κατοικίας τους και θέλησαν να ζήσουν την ζωή τους εδώ, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και να ζήσουν τον έρωτά τους.
Είναι όμως, νόμιμο και θεμιτό να έχουν οι άνθρωποι έννοια τους τα κοινά, το κοινό καλό και να συμμετέχουν στην «Εκκλησία του Δήμου», όπως στην Αρχαία Ελλάδα, στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης που επινόησαν οι Αρχαίοι Έλληνες για να ζήσουν καλύτερα και έτσι αναπτύχθηκαν σε πόλεις - κράτη;
Ο ενεργός πολίτης είναι σπουδαία έννοια και είναι γεγονός ότι μέσα σε μια κοινωνία, είναι αναγκαίο οι άνθρωποι που ζουν μέσα στην πόλη, στο κράτος, να διέπονται από κοινούς κανόνες, για να είναι εφικτή η λειτουργία αυτού του ζωντανού οργανισμού, το οποίο ονομάζουμε πόλη ή κράτος.
Το πόσο πιστεύουμε στους νόμους που έχουν ψηφιστεί, αλλά και σε αυτούς που έχουν διαμορφωθεί στο πέρασμα των χρόνων, από την ομοιομορφία που ακολούθησαν στην εφαρμογή των κανόνων αυτών οι άνθρωποι, είναι ένα άλλο κεφάλαιο, στο οποίο πρέπει να απαντήσουν διάφορες επιστημονικές κοινότητες και επιστήμονες.
Η θέληση για εξουσία όμως, με μόνο σκοπό την προβολή της προσωπικότητας ορισμένων, χωρίς αναφορά σε ένα σχέδιο που έχει προηγουμένως συνδιαμορφωθεί από τους πολίτες, ή από ένα μεγάλο μέρος αυτών, το οποίο και θα απαντά: πώς θα λειτουργεί καλύτερα η πόλη ή το κράτος και πώς θα ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, πώς θα συνυπάρξουμε με το περιβάλλον, ποιους στόχους θα έχει η Παιδεία μας, πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, πώς θα παραμείνουμε Ελεύθεροι και θα σεβόμαστε την Ελευθερία του άλλου, πώς θα συνυπάρξουμε με τους άλλους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, εθνικότητας ή θρησκείας, πώς θα ερωτευόμαστε, πώς θα εργαζόμαστε και πώς θα γινόμαστε εραστές της γνώσης και των Επιστημών, μας έχει φέρει στην παρακμή (και η ανωτέρω συμπεριφορά των εξουσιαστών πρέπει να είναι αντιμετωπίσιμη ψυχιατρικά)…
Η παρακμή αυτή που ζούμε, για να μην γίνει μια μόνιμη κατάσταση, πρέπει να μας οδηγήσει να οργανώσουμε αυτό το σχέδιο, που θα περιέχει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και όσον αφορά την πόλη και όσον αφορά το κράτος μας.
Υπάρχουν φορείς που πρέπει να ξεκινήσουν την διαδικασία αυτήν και τα μέλη των φορέων αυτών μπορούν και πρέπει να τους οδηγήσουν σε αυτές τις σκέψεις και τους στόχους.
Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας και στην ανθρωπότητα, και με λίγα λόγια αυτή συνοψίζεται στο ότι το αποτύπωμα που θα αφήσουμε σε αυτόν τον κόσμο, μέχρι αυτός να χαθεί σε περίπου 5 δισ. έτη, να είναι η αιτία να υπάρξει ένας καλύτερος κόσμος, με καλύτερους κανόνες, οι οποίοι θα εφαρμόζονται από όλους, με κατεύθυνση τον σεβασμό στον άνθρωπο ως αξία, στο περιβάλλον και στο μέλλον των παιδιών μας, αλλά και την επιβίωση του πλανήτη.
Εμείς στον δήμο μας μπορούμε τώρα να ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό μας και να απομονώσουμε όσους στέκονται εμπόδιο στο καλύτερο μέλλον;
* Ο Νίκος Λόης, είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου και πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού - Αθλητισμού - Περιβάλλοντος «Προμηθέας» του δήμου Λουτρακίου που διέλυσε ο νυν δήμαρχος Γιώργος Γκιώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: