Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Κατέθεσα στα πρακτικά 13 παρεμβάσεις και εσύ ένα σκίτσο του Αρκά

 












«Πετάξατε τη μπάλα στην εξέδρα, δεν είπατε κουβέντα για την ταμπακιέρα, τη διαπλοκή»


«Η παρουσία σας ήταν εξαιρετικά αμήχανη, ίσως γιατί σας θύμισα την υπόθεση Siemens. Κατέθεσα 13 παρεμβάσεις, που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαβαρά-Βενιζέλου στη
δικαιοσύνη και εσείς αντί να σχολιάσετε κάτι εξ αυτών καταθέσατε στα πρακτικά ένα σκίτσο του Αρκά! Πετάξατε τη μπάλα στην εξέδρα, δεν είπατε κουβέντα για την ταμπακιέρα, τη διαπλοκή, την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με τη Siemens» τόνισε στην έναρξη της δευτερολογίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος τονίζοντας πως: «Η πλειοψηφία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το 2012- 2015, παρενέβη με μια σειρά από αποφάσεις που αφορούσαν τη δικαιοσύνη με κατάφορα αντιστυνταγματικές διατάξεις και άκουσα ένα μέρος της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να προκαλεί λέγοντας αυτές τις παρεμβάσεις να τις άρετε. Η συζήτηση είναι σοβαρή, κ. Μητσοτάκη σοβαρευτείτε. Για τη Siemens, για την Εξεταστική Επιτροπή, που μπορεί να σας βοηθήσει. Δεν μας είπατε αν συμφωνείτε. Στη δημοκρατία, η μία εξουσία οφείλει να ελέγχει την άλλη. Προφανώς και θα συζητάμε στο κοινοβούλιο για τη Δικαιοσύνη. Θα φροντίσουμε το επόμενο διάστημα με ένα νομοσχέδιο να άρουμε αυτές τις νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούσαν τη λειτουργία της δικαιοσύνης».

Στη συνέχεια η ομιλία του πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στα οικονομικά, όπου και πάλι απευθυνόμενος στον αρχηγό της ΝΔ υπογράμμισε ότι: «Θέλω να ασχοληθώ λίγο με την προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να δημιουργήσει την εικόνα ότι για όλα τα δεινά του τόπου ευθύνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που βρίσκεται 15 μήνες στην διακυβέρνηση. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μια εικόνα διάλυσης της οικονομίας, διάλυσης εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης η οποία δεν είναι κατά την άποψή του ένα παγκόσμιο θέμα. Η έκθεση του ΟΟΣΑ διαψεύδει πλήρως τη βασική επιχειρηματολογία της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έφερε μια συμφωνία, που προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή και συζητάμε για μέτρα 5- 6 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι 90 δισ. όπως εσείς. Παρά τις δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες και τα capital controls που εκβιαστικά μας επιβλήθηκαν, το 2015, υπερβήκαμε το στόχο σε έσοδα. Την εποχή του δικού σας succes story, είχατε για το '14 στόχο 1,5% και εμείς βρήκαμε πλεόνασμα 0,4%. Οι αρχικές προβλέψεις ήταν να έχουμε μια τεράστια ύφεση και στην πραγματικότητα έχουμε σταθερότητα. Ποιον προσπαθείτε να κοροϊδέψετε και να παραπλανήσετε. Δεν λέω ότι η εικόνα είναι παραδεισένια αλλά όταν δημιουργείτε ένα αφήγημα πως για όλα φταίει αυτή η συγκυβέρνηση, δεν πρόκειται να σας πιστέψει κανείς. Διαπραγματευόμαστε ένα φορολογικό νομοσχέδιο που 8 στους 10 πολίτες δεν θα επιβαρυνθούν. Και 9 στους 10 επιχειρηματίες και αγρότες ευνοούνται» τόνισε και απευθυνόμενος και πάλι στον κ. Μητσοτάκη τόνισε: «Το ζήτημα της πλειοψηφίας δεν σας απασχολεί και τόσο. Μιλήσατε για την αδαή κοινωνική πλειοψηφία. Πάντως στις δημοκρατίες, για κακή σας τύχη, οι πλειοψηφίες είναι αυτές που αποφασίζουν».

Έπειτα, ο κ. Τσίπρας επανήλθε στα ζητήματα διαπλοκής για να εξαπολύσει πυρά ενάντια τόσο στον κ. Μητσοτάκη όσο και σε γνωστά συγκροτήματα Τύπου. «Για τα ζητήματα διαπλοκής άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Η ομιλία σας ήταν ένα αναμάσημα πρωτοσέλιδων γνωστού συγκροτήματος Τύπου. Στην ομιλία σας άκουσα διάφορα που κάτι μου θύμιζαν και τελικά είναι όλα τίτλοι από τις εφημερίδες Το Βήμα και Τα Νέα. Αν έχετε προσλάβει για λογογράφο τον κ. Ψυχάρη να τον αλλάξετε γιατί είναι προβλέψιμος. Το ίδιο κάνετε και με την εφημερίδα του κομιστή. Εσείς που είχατε 52 μετακλητούς στο υπουργείο σας, είχατε προσλάβει ανθρώπους με κριτήρια ΑΣΕΠ. Αν κάποιος είναι καφετζής, μπάρμαν, ακόμη και σκουπιδιάρης είναι έντιμη δουλειά. Το να είναι λαμόγιο και να βγάζει έξω τα λεφτά, αυτή δεν είναι έντιμη δουλειά»!

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας επανήλθε και στην υπόθεση με το κύκλωμα των εκβιαστών τονίζοντας πως: «Ο άνθρωπος που διόρισε η κυβέρνηση Σαμαρά στη ΝΕΡΙΤ, ο κ. Μάης, έκανε τη σύμβαση με τον Μαυρίκο. Και μετά ήρθαμε εμείς και φτιάξαμε το νέο ΔΣ της ΕΡΤ όπου τοποθετήθηκε ο κ. Ταγματάρχης. Και στη συνέχεια ο κ. Μαυρίκος άρχισε μέσα από την εφημερίδα του την Ακρόπολη να χτυπάει τον Παππά και τον Ταγματάρχη.  Ήρθατε και φέρετε την μεγάλη απόδειξη, λοιπόν, ότι οι δικοί σας διόρισαν τον κ. Μαυρίκο. Έχετε σπάσει τα ταμεία κ. Μητσοτάκη Διαπράξατε μία πρωτοτυπία. Δεν ξέρω αν έχει διαπράξει τέτοια γκάφα άλλο αρχηγός κόμματος. Αντί να δώσετε συγχαρητήρια στην αστυνομία που ξεσκέπασε ένα κύκλωμα εκβιαστών, μιλάτε για παρακράτος γιατί νιώθετε ενοχές. Τέρμα στη συγκάλυψη».

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη πιθανότητα διενέργειας νέων εκλογών ανέφερε: «κ. Μητσοτάκη, όταν βγαίνετε στο εξωτερικό διαβεβαιώνετε τους εταίρους ότι "δεν βιάζομαι", η χώρα είχε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν χρειάζεται και τέταρτη. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει, δεν σας έφταναν τρεις εκλογικές ήττες; Θέλετε να υποστείτε και μια τέταρτη; Ξαναπαίζεται στο μέγιστο κρεσέντο του, το σενάριο, το χιλιοπαιγμένο σενάριο της αριστερής παρένθεσης προκειμένου να δημιουργήσετε ένα κλίμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: