Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

9 πράγματα που πρέπει να σταματήσετε αμέσως, αν θέλετε να έχετε μια ευτυχισμένη σχέση


Μην απορήσεις αν μια μέρα βρεις το γνωστό κινηματογραφικό γράμμα που λέει το "αντίο" ή απλά ένα "ο συνδρομητής που καλέσατε δεν υπάρχει" στο κινητό. Είναι γιατί ακολούθησες όλες τις λάθος... συμπεριφορές
Adtech Ad
Πώς μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος με αυτό που έχει, όταν δεν το έχει "ζυγίσει", δεν το εκτιμά και αναζητά συνεχώς τρόπους να γκρινιάξει για εκείνα που του προσφέρει μια/ένας σύντροφος και παράλληλα να κοιτάζει γύρω του πόσο, αγγελικά πλασμένες είναι οι ζωές των άλλων. Πάμε από την αρχή... μαγική συνταγή δεν υπάρχει, όμως υπάρχουν ομαδοποιημένες αντιδράσεις που φέρνουν λίγο πολύ τα ίδια αποτελέσματα.
Από την άλλη, υπάρχει και η πιθανότητα, όλα τα παρακάτω στραβά κι ανάποδα που βάζουν τρικλοποδιά στη σχέση σας να είναι από μόνα τους η ένδειξη πως πρέπει να πάτε παρακάτω. Όπως και να έχει, αν τα επιστρατεύετε στη μάχη των φύλων, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι θετικό...
Εννέα από τις πιο χαρακτηριστικές συμπεριφορές έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω. Συμπεριφορές και αντιδράσεις που όλοι λίγο πολύ επιστρατεύουμε και στη συνέχεια αναρωτιόμαστε γιατί βρεθήκαμε με ένα κομμάτι χαρτί στο τραπέζι για "αντίο" ή μια πόρτα να σταματά με φόρα, ελάχιστα χιλιοστά από τη μύτη μας.

AdTech Ad

1. Αφήνεις τα πράγματα όπως τα φέρνει η ζωή, η μοίρα ή ο Θεός

Πιστός, αγνωστικιστής ή προληπτικός, καλό είναι να μην είναι κανείς μοιρολάτρης. Η σχέση είναι κάτι αόρατο μεν, ζωντανό και λειτουργικό δε που αν δεν έχει στόχο, δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Μπορεί τον πρώτο καιρό να σας οδηγεί η ένταση, το πάθος κι όλα εκείνα που "λαϊκά" αποκαλούμε "τα πρώτα μέλια", όμως αν δεν γνωρίζετε τι ζητάτε από μια σχέση, τότε δεν έχετε καμία ελπίδα να βρεθείτε στο... ξέφωτο της ευτυχίας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην κυκλοφορείτε εκεί έξω παραθέτοντας στον πρώτο/η που θα βρείτε μπροστά σας το όνειρο ζωής για οικογένεια, παιδιά ή συγκατοίκηση και ρομαντική αγάπη με το καλημέρα. Αυτά θέλουν και έναν τρόπο...

2. Είσαι μόνιμα το θύμα

Πολλές φορές οι ρόλοι σε ένα ζευγάρι μοιάζουν τόσο γλαφυρά διακριτοί που το πράγμα "φωνάζει" από μακριά. Αν είσαι εκείνος/η που πάντα κάνει πίσω για να μην χαλάσει το χατήρι στο σύντροφο, το έχασες το τρένο "ευτυχία". Μπορεί να πιστεύεις πως με αυτό τον τρόπο συμπληρώνεις το παζλ της σχέσης, ότι χωρίς τη δική σου δοτική συμπεριφορά η σχέση θα καταρρεύσει, όμως αυτό δεν θα έχει ευτυχή κατάληξη. Είναι διαφορετικά να ξέρεις να κάνεις πίσω, προκειμένου να βρεις κοινό βηματισμό με το σύντροφό σου και εντελώς άλλο να μην ξέρεις πότε πρέπει να του πεις όχι.

3. Το σύνδρομο "Ο Στέφανος δεν θα το έκανε ποτέ αυτό"

Οι ρομαντικές σχέσεις ενός ανθρώπου λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο αθροιστικά. Όλοι κρατάμε κάτι από παλιές εμπειρίες που χρησιμεύει να δούμε σημάδια και να προλάβουμε καταστάσεις στην επόμενη σχέση. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως μπορούμε να ενεργούμε με το φόβο της παλιάς αποτυχίας. Το γεγονός πως κάτι δεν προχώρησε, δεν προκαθορίζει την ερωτική επαφή με έναν άλλο - ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ - άνθρωπο.
Αν όλα σου θυμίζουν παλιές αγάπες και πέφτεις σε βαθιά περισυλλογή με βάση τις πικρές εμπειρίες του παρελθόντος, τότε θα επιστρέψεις εκεί. Θα μείνεις δηλαδή μόνος/η και αυτή τη φορά θα έχεις μόνο τον εαυτό σου να κατηγορείς.

4. Ζυγίζεις μόνο τα... κατά

Έχεις ακούσει που λέμε να ζυγίσουμε τα "υπέρ και τα κατά" σε ένα θέμα. Η αλήθεια είναι πως ο άνθρωπος έχει από τη φύση του μια τάση να επικεντρώνει στα αρνητικά μιας κατάστασης και να μειώνει τα αρνητικά. Αν καθημερινά αναδεικνύεις πόσο προβληματικά είναι ορισμένα σημεία της σχέσης σου, ενώ "ξεχνάς" να δεις και τι σου προσφέρει (χρειάζεται να καθίσεις και να τα απαριθμήσεις), τότε τα αρνητικά συναισθήματα που γεννιόνται μέσα σου, αλλά και στο ταίρι σου θα υπερισχύσουν των θετικών.

5. Μην κάνεις το δικαστή Ντρεντ

Όσο πιο κοντά ερχόμαστε με έναν άνθρωπο, τόσο πιο εύκολο είναι να "μπλέκουμε" στα πόδια του. Νιώθουμε πως έχουμε το "ελευθέρας" να κρίνουμε και να κατακρίνουμε τις επιλογές του, με εσωτερικό στόχο να τον βοηθήσουμε να γίνει καλύτερος. Αν όμως στο τέλος της ημέρας εκείνο που παίρνει ο σύντροφός μας είναι μια λίστα από πράγματα που έκανε λάθος, καταστάσεις που θα μπορούσε να διαχειριστεί διαφορετικά και γενικά, αποδοκιμασία, το μέλλον της σχέσης θα καταλήξει αβέβαιο.

6. Σκότωσε την κουτσομπόλα μέσα σου

Στους δύο τρίτος δεν χωρεί λέει ο θυμόσοφος λαός, αλλά είναι ο ίδιος που έχει γεμίσει κάθε Έλληνα με συμπλέγματα και ανασφάλειες για το...τι θα πει ο κόσμος. Μπορεί λοιπόν ο τρίτος να είναι ο κοινωνικός περίγυρος, η οικογένεια, ακόμη και η γειτονιά. Αν καταλήγεις να ενοχλείσαι από εκείνα που ακούς να λένε ή φαντάζεσαι ότι λένε οι γύρω σου για τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, μπαίνεις σε επικίνδυνα χωράφια. Καλή η αποδοχή των συναδέλφων, η αρμονική συνύπαρξη με την οικογένεια ή τη γειτόνισσα του τρίτου, αν όμως είσαι καλά με τον/την σύντροφό σου, όλα τα άλλα περιττεύουν.

7. Θέλεις να μαζέψεις τα... ασυμμάζευτα

Αυτή την τάση των ανθρώπων να ερωτεύονται κάποιον και στη συνέχεια να μπαίνουν στη διαδικασία να του αλλάξουν εμφάνιση, συμπεριφορά, κοινωνικό στάτους, ακόμη και διακόσμηση στο σπίτι, δεν θα την καταλάβω ποτέ. Αν κάποιος σε ελκύει ερωτικά, ποια διεστραμμένη ανάγκη σε κάνει να θέλεις να τον μεταμορφώσεις. Καλό είναι να ανακατεύεσαι μόνο με πράγματα που σε... παίρνει! Δεν είπε κανείς να μην θέσεις κάποιους όρους στη μεταξύ σας επικοινωνία ή καθημερινές "υποχρεώσεις" σε περίπτωση συγκατοίκησης κτλ. Όμως δεν γίνεται να επιθυμείς να κάνεις το "άσπρο-μαύρο".

8. Όταν δεν κοιτάς που θες να πας, πας εκεί που κοιτάς

Υπάρχουν άνθρωποι που μας "ρουφάνε" όλη τη θετική ενέργεια. Μίζεροι, γκρινιάρηδες, μόνιμα εκνευρισμένοι ή "χαλασμένοι" από κάτι. Και υπάρχει και η μοίρα σου η μπαμπέσα, που σε φέρνει στο δρόμο τους. Ο έρωτας είναι σαν τη δικαιοσύνη τυφλός, όμως όταν επιλέγει κανείς απαισιόδοξους, αρνητικούς συντρόφους, τότε μέσα από την καθημερινή τριβή μαζί τους γίνεται "μέρος" και της δικής σου αντίληψης για τον κόσμο. Ακούγεται, ωφελιμιστικό, όμως καλό είναι να... διαλέγει κανείς ποιον θα έχει δίπλα του και να μην αφήνει τα πάντα στη θεά τύχη.

9. Το κρατάς μανιάτικο

Είναι το πιο κλασικό σε ένα ζευγάρι που "γουστάρει" να τσακώνεται. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι που βρίσκουν αστείρευτη ηδονή στην ένταση, τα νεύρα, τα μούτρα και πάει λέγοντας. Εκείνοι λοιπόν, αλλά και οι άλλοι που ξενερώνουν από κάτι αλλά δεν το λένε στον άλλο τη στιγμή που πρέπει, το κρατάνε σαν κρυμμένο άσο στο μανίκι προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στο μέλλον. "Θυμάσαι πέρσι το Πάσχα που μου είχες μιλήσει πολύ άσχημα μπροστά στους γονείς μου;"... Ε, όχι! Τα περσινά ξινά σταφύλια, θα γίνουν με μαθηματική βεβαιότητα ξύδι και όλοι θα... ξινίσετε. Αν μια συνήθεια του συντρόφου σε χαλάει, πες το. Από εκεί και πέρα, αν εκείνος αδυνατεί να τη διορθώσει (επειδή ο αναμάρτητος πρώτος ας σηκώσει την πέτρα), τότε είτε αποφασίζεις πως δεν μπορείς να τον υπομείνεις και φεύγεις είτε μένεις, αλλά δείχνεις κατανόηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: