Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Η «χρυσή» Κατερίνα Στεφανίδη πέταξε στα 4.85 και σήκωσε την Ελλάδα στα ουράνια- βίντεο-φωτο

   
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια μετά από ένα

συγκλονιστικό τελικό πήρε την πρώτη θέση στο επί κοντώ
– Το πρώτο μετάλλιο στον στίβο ήταν το χρυσό της Κατερίνας που έγραψε ιστορία - Πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στο επί κοντώ και πρώτο χρυσό στον στίβο μετά το 2004!Δείτε το βίντεο
Η Κατερίνα Στεφανίδη χάρισε στην Ελλάδα το 6ο της μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και έστειλε όλους τους Έλληνες στα ουράνια με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο άλμα επί κοντώ.

Μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα η Ελληνίδα πρωταθλήτρια με άλμα 4.85 πήρε την πρώτη θέση, αφήνοντας δεύτερη την Αμερικανίδα Μόρις και τρίτη την απίθανη ΜακΚάρτνεϊ από την Νέα Ζηλανδία που χάρισαν μοναδικές στιγμές στους φίλους του κλασικού αθλητισμού.

Μόνο που η δική μας Κατερίνα έγραψε πραγματικά ιστορία καθώς, μας χάρισε το πρώτο μετάλλιο στον στίβο στους Αγώνες του Ρίο, το πρώτο χρυσό στον στίβο σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 2004 και το πρώτο (ανεξαρτήτου χρώματος) μετάλλιο στο επι κοντώ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων!



Ο αγώνας όπως προαναφέραμε ήταν συγκλονιστικός με σημαντικές ανακατατάξεις κι ένα φινάλε θρίλερ. Η Κατερίνα ξεκίνησε τις προσπάθειες της από τα 4.60 (το ύψος που πέρασε και στη μοναδική της προσπάθεια στον προκριματικό) και ήταν απλά εντυπωσιακή.

Συγκεντρωμένη και αποφασιστική, παρόλο που ήταν μόλις η δεύτερη αθλήτρια που επιχειρούσε, πέρασε με άνεση αποκτώντας και την κατάλληλη ψυχολογία…
Ίδιο το σκηνικό και στα 4.70 τα οποία και πέρασε λες και ήταν παιχνιδάκι και πήγε στη θέση της για να χαλαρώσει περιμένοντας τις υπόλοιπες. Με την πρώτη το πέρασαν και οι Μπράντσοου (Μεγάλη Βρετανία), Μπούχλερ (Ελβετία), ΜακΚάρντνεϊ (Νέα Ζηλανδία) με την τελευταία να είναι και η μοναδική μαζί με την Στεφανίδη που είχε δύο στα δύο πετυχημένα άλματα.

Αντιθέτως τη δεύτερη προσπάθεια χρειάστηκε η Αμερικανίδα Μόρις και την Τρίτη η Αυστραλέζα Μπόιντ κι έτσι απέμειναν έξι αθλήτριες με την Στεφανίδη να ξεκινά πλέον πρώτη στα 4.80.

Το άλμα της ήταν καλό, το ύψος ήταν φανερό ότι το είχε, αλλά ο πήχης αφού παλαντζάρισε για λίγο έπεσε κι έτσι οι άλλες φιναλίστ είχαν την ευκαιρία τους.

Μπράντσοου, Μόρις απέτυχαν, αλλά η απίθανη 19άχρονη ΜακΚάρτνεϊ από τη Νέα Ζηλανδία το πέρασε και βρέθηκε μόνη πρώτη, καθώς απέτυχαν όλες οι υπόλοιπες.

Η Στεφανίδη πλέον ήταν σε δίλημμα: Να ανεβάσει τον πήχη για να τα παίξει όλα για όλα ή να περάσει τα 4.80 διασφαλίζοντας σε μεγάλο ποσοστό το μετάλλιο και μετά να χτυπήσει το χρυσό;

Επέλεξε το δεύτερο και με εντυπωσιακό άλμα πέρασε τα 4.80, επανέκτησε το δικαίωμα για τρεις προσπάθειες στα επόμενα ύψη. Την ακολούθησαν οι Μόρις, Μπόιντ, όχι όμως και η Μπράντσοου, ενώ η Μπούχλερ άφησε δύο προσπάθειες για τα 4.85.

Εκεί και πάλι η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ξεκίνησε πρώτη κι ενώ σηκώθηκε καλά και φάνηκε να το περνά, έριξε τον πήχη με το σώμα της… Η Μόρις απέτυχε, η Μπόιντ επίσης, το ίδιο και η Μπούχλερ, αλλά ήταν η ώρα και για την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια της ΜακΚάρτνεϊ, η οποία ωστόσο κρατούσε το προβάδισμα λόγω του ότι είχε περάσει με την πρώτη τα 4.80

Ήταν πλέον η σειρά για το 2ο άλμα της Κατερίνας, η οποία έμοιαζε σφιγμένη, αλλά έφυγε, πάτησε με δύναμη και παρόλο που το άλμα της δεν ήταν τόσο εντυπωσιακό όσο το πρώτο, κατάφερε να το περάσει και το ξέσπασμα της στο στρώμα έλεγε πολλά.

Αμέσως μετά το πέρασε και η Αμερικανίδα Μόρις, ωστόσο η ΜακΚάρτνεϊ δεν τα κατάφερε ούτε στη 2η προσπάθεια και πλέον η Κατερίνα είχε περάσει στην πρώτη θέση!

Κι η ΜακΚάρτνεϊ αποτυγχάνοντας και στην 3η της προσπάθεια (παρόλο που ήταν εντυπωσιακή) όπως και η Μπόιντ «κλείδωσαν» το μετάλλιο για την Ελλάδα κι αυτό που απέμενε ήταν να μάθουμε το αν η Στεφανίδη θα έπαιρνε το χρυσό ή το ασημένιο.

Ο πήχης πήγε στα 4.90 κι ενώ πλέον ήταν η Στεφανίδη και η Μόρις με την Ελληνίδα να ξεκινά πρώτη κι όπως και στα προηγούμενα άλματα ενώ ήταν καλό, τον έριξε με τον αγκώνα.

Αυτή η εξέλιξη έδινε την ευκαιρία στην Μόρις να πάρει το προβάδισμα, όμως κι η Αμερικανίδα απέτυχε και η πρωτιά παρέμενε σε ελληνικά χέρια.
Το δεύτερο άλμα της Κατερίνας όμως ήταν πολύ κακό, δίνοντας ξανά ελπίδες στην Αμερικανίδα, αλλά ούτε η Μόρις τα κατάφερε και πλέον οι δύο τους είχαν από μία τελευταία προσπάθεια.

Η Κατερίνα δεν μπόρεσε τελικά να περάσει τα 4.90 πετυχαίνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ στον ανοικτό στίβο (και ισοφαρίζοντας αυτό του κλείστου) και πλέον όλα θα ξεκαθάριζαν με το τελευταίο άλμα της Σάντι Μόρις.

Τα δύο λεπτά που είχε η Αμερικανίδα έμοιαζαν με… αιώνες, τα δευτερόλεπτα της προσπάθειας της με ώρες, αλλά η Μόρις ενώ πέρασε τον πήχη και άγγιξε το χρυσό, τον έριξε πέφτοντας!


Η Κατερίνα, είχε επιλέξει να μη δει την προσπάθεια της αντιπάλου της, αλλά κάθισε μπροστά από τον σύζυγο και προπονητή της Μίτσελ Κρίερ έχοντας τυλιχτεί με την ελληνική σημαία.

Κι όταν άκουσε τις αντιδράσεις του κόσμου και κατάλαβε ότι είχε αποτύχει χάθηκε στην αγκαλιά του!

Η Κατερίνα που έφυγε στα 19 της από την Ελλάδα και είχε κάνει τόσες θυσίες, ήταν πλέον η χρυσή Ολυμπιονίκης και είχε κάνει όλη την Ελλάδα να ξενυχτήσει μαζί της! Χαλάλι της όμως!
Αναλυτικά τα αποτελέσματα του τελικού:
1. Κατερίνα Στεφανίδη 4.85
2. Σάντι Μόρις (ΗΠΑ) 4.85
3. Ελίζα ΜακΚάρτνεϊ (Νέα Ζηλανδία) 4.80
4. Αλάνα Μπόιντ (Αυστραλία) 4.70
5. Χόλι Μπράντσο (Μ. Βρετανία) 4.70
6. Νικολ Μπούχλερ (Ελβετία) 4.70
7. Τζένιφερ Σουρ (ΗΠΑ) 4.60
8. Γιαρισλέι Σίλβα (Κούβα) 4.60
9. Μαρτίνα Στρουτζ (Γερμανία) 4.60
10. Λίσα Ριζιχ (Γερμανία) 4.50
11. Τίνα Σούτεϊ (Σλοβακία) 4.50
12. Κέλσι Άχμπε (Καναδάς) 4.50

Δεν υπάρχουν σχόλια: