Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

"Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας" : Για τον αρχαιολόγο Αλέξανδρο Μάντη




Ο Μεγάλος,  Αρχαιολόγος Αλέξανδρος Μάντης έφυγε για τους ουρανούς ….

Με μεγάλη θλίψη και πόνο πληροφορηθήκαμε τον απροσδόκητο θάνατο του διακεκριμένου επιστήμονα και Διευθυντή της Ακρόπολης Αθηνών, Αλέξανδρου Μάντη.
Το επιστημονικό έργο που επιτέλεσε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι τεράστιο κι εμείς δεν είμαστε οι αρμόδιοι να κάνουμε λόγο επ’ αυτού, ωστόσο,  αναφερόμαστε επιγραμματικά στην πολυσήμαντη και αξεπέραστη προσφορά του στην Κορινθία και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Περαχώρας.  Αρκούμαστε να υπογραμμίσουμε ότι στάθηκε καθοριστικής σημασίας η παρέμβαση του για την επικαιροποίηση της μελέτης ανάδειξης του Αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου. Ιδιαιτέρως δε, κατόρθωσε να δώσει μάχη στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και Συμβούλιο Μουσείων) και να ανατρέψει την έως τότε αρνητική θέση του ΥΠΠΟ, πείθοντας όλους τους συνέδρους  να λάβουν ομόφωνα θετική απόφαση,  για την επανίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας.  Ήταν η πρώτη απόφαση του ΥΠΠΟ η οποία αναφέρετο στην επανίδρυση του μουσείου και αποτέλεσε την ιστορική αφετηρία για την μετέπειτα θετική εξέλιξή του. Εμείς του υποσχόμαστε ότι ποτέ δε θα ξεχάσουμε την προσφορά του, θα παραμείνουμε πιστοί στο όραμα του, και θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια που παρουσιάζονται για την υλοποίηση αυτού του οράματος.
Θα θυμόμαστε πάντα την ιδιαίτερη σημασίας για τον τόπο μας εκδήλωση, που οραματίστηκε το Μουσείου Περαχώρας, υλοποίησε ο αείμνηστος Μιχάλης Δρίτσας και ανέδειξε με την καθηλωτική διάλεξή του ο Μάντης, στο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου την 13η Μαΐου 2007,  η οποία αφορούσε την προσωπικότητα του Humfry Payne. Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή για την συγγραφή από τον Αλέξανδρο Μάντη του βιβλίου «Humfry Payne, ΕΛΛAΔΟΣ ΠΕΡΙHΓΗΣΙΣ, Αρχαιολογία και νεοελληνική πραγματικότητα στα χρόνια του μεσοπολέμου (Εκδόσεις Φοίνικα-2008)», σχετικά με την επιστημονική προσφορά του Payne στην Αρχαιολογική Επιστήμη. Βασικό ρόλο για την έκδοση του βιβλίου αυτού έπαιξαν με την προτροπή και επιμονή τους ο κ. Αντώνης Στεργιώτης και ο κ. Βραχάτης Ιωάννης από το καζίνο Λουτρακίου το οποίο και χρηματοδότησε την έκδοσή του.
Το επιστέγασμα όλης αυτής της προσπάθειας του αείμνηστου πλέον Μάντη ήταν η μεγαλειώδες εκδήλωση κατά την παρουσίαση του παραπάνω βιβλίου στο αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου Ακρόπολης όπου είχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε δια του Προέδρου μας Σωτήρη Πρωτοπαππά μεταξύ των εκλεκτών και διακεκριμένων επιστημόνων. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 25 Φεβρουαρίου 2009 και θεωρείται ως ένα ανεκτίμητο κειμήλιο για το Μουσείο Περαχώρας και τον Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων.
Μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύσει και δηλώνουμε ότι θα μείνει για εμάς μια αξέχαστη ενθύμηση σχετικά με τα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δρώμενα της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: