Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Πελοπόννησος: Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας λειτουργούν από φιλότιμο και δωρεές

Πελοπόννησος: Νοσοκομεία και Κέντρα Υγεία λειτουργούν από φιλότιμο και δωρεές


Αναιμικοί προϋπολογισμοί, αποδεκατισμένο προσωπικό, παροπλισμένος ιατρικός εξοπλισμός, δυσκολία στην προμήθεια υλικών και φαρμάκων, διαχειριστική ανεπάρκεια έχουν προκαλέσει έμφραγμα στο σύστημα.

Τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες, στηρίζονται σε δωρεές και φιλανθρωπίες – μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες, για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Το ίδιο και τα νοσοκομεία. Πρόσφατα αναφέραμε την ευχάριστη είδηση για το Νοσοκομείο Κορίνθου ( νοσοκομείο σε κομβική θέση) και την δωρεά που έκανε προς αυτό  το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έναν αξονικό τομογράφο που εδώ και 7 χρόνια είχε απολυτη ανάγκη.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΠΕΟΔΗΝ οι εργαζόμενοι γιατροί  και νοσηλευτές συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν χαρτί υγείας, γάντια, σύριγγες, βρύσες, λάμπες και επισκευάζουν μόνοι τους τεχνικές βλάβες. Δεν έχουν χρήματα να επισκευάσουν την θέρμανση, αν και το χειμώνα οι συνθήκες είναι απερίγραπτες. Συντηρούνται με εράνους και παροχές.
Σε 30 Δήμους της Χώρας δεν υπάρχουν Ειδικευμένοι Ιατροί στο Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, δηλαδή σε Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ. Σε 145 Δήμους δεν υπάρχει Καρδιολόγος, σε 115 Δήμους δεν υπάρχει Γυναικολόγος και 75 Δήμοι  δεν έχουν Παιδίατρο.
Ενδεικτικά για την Πελοπόννησο σύμφωνα με την  ΠΟΕΔΗΝ το Άργος δεν έχει Παιδίατρο, η Καλαμάτα έχει μόνο ένα Παιδίατρο, το Ναύπλιο δεν έχει  Ακτινολόγο, Παιδίατρο, Γυναικολόγο, Καρδιολόγο, Οφθαλμίατρο, Φυσικοθεραπευτή.
Σύμφωνα με την «ακτινογραφία» της ΠΟΕΔΗΝ στο Κ.Υ. ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ, σε μια  περιοχή με μεγάλη επισκεψιμότητα ειδικά το χειμώνα, υπάρχει  μεγάλη έλλειψη υλικών με τις ανάγκες να καλύπτονται πολλές φορές από δωρεές πολιτών και συλλόγων. Διαθέτει έναν οδηγό ασθενοφόρου που καλύπτει μία βάρδια. Δεν υπηρετεί καρδιολόγος με αποτέλεσμα οξέα περιστατικά να κινδυνεύουν αφού η απόσταση από το νοσοκομείο είναι 80 και πλέον χιλιόμετρα και μάλιστα σε δύσβατες χιονισμένες περιοχές.
Στο Κ.Υ. Τροπαίων Αρκαδίας   η απόσταση από το νοσοκομείο είναι 85 δύσβατα χιλιόμετρα και δεν υπηρετούν καρδιολόγος και παιδίατρος. Κάλυψη με οδηγό-ασθενοφόρο γίνεται μόνο σε μία βάρδια. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές αφού χρειάζεσαι παραπάνω από μία ώρα για να προσεγγίσεις το Νοσοκομείο, και ειδικά τους μήνες που ανθεί ο τουρισμός. Δεν λειτουργεί μικροβιολογικό εργαστήριο. Ελλείψεις υλικών, προβληματική επικοινωνία με την ΥΠΕ.

Search in Site

Δεν υπάρχουν σχόλια: