Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Αύριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα φράγματα για τις τσούχτρες στον Κορινθιακό


Το θέμα των μεδουσών έρχεται αύριο στο Περιφερειακό συμβούλιο , όπου θα εξεταστεί το θέμα της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου ,του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων και του Ταμείου Ανάπτυξης ,για την προστασία απο τις πληθυσμιακές εξάρσεις τσουχτρών και μεδουσών στις ακτές του Λουτρακίου, του Σχοίνου και της Βουλιαγμένης ,με την προμήθεια διχτυών για 10 χρόνια.


Με αφορμή το παραπάνω θέμα η Ένωση Ενεργών πολιτών για την προστασία του Κορινθιακούθέτει σοβαρά ερωτήματα τα οποία απευθύνει με επιστολή της τόσο στο Περιφερειακό όργανο, όσο και στα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής ανάπτυξης.

Τα ερωτήματα αυτά έχουν να κάνουν τόσο με τα μακροπρόθεσμα μέτρα ,όπως η άμεση εκπόνηση επιστημονικών μελετών για να διαπιστωθεί η υπάρχουσα κατάσταση του κόλπου με τα οικοσυστήματά του, εάν έχουν δοκιμαστεί τα δίχτυα ξανά σε ορισμένες περιοχές και συγκεκριμένης έκτασης και εαν είναι επιτυχής η αποστολή τους, όσο βεβαίως και στα άμεσα μέτρα που αναμένονται να ληφθούν..
Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι το ερώτημα σχετικά με την μηχανική αφαίρεση τσουχτρών,εφαρμογή του ημιαυτόματου συστήματος CAICHING όσο και το ψάρεμα τσουχτρών απο επαγγελματίες ψαράδες με τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Κλείνοντας την επιστολή τους οι ενεργοί πολίτες θέτουν το εύλογο ερώτημα ,εαν το υπουργείο πρόκειται να δώσει ανάλογα ποσά και στους υπόλοιπους δήμους που βρέχονται από τον Κορινθιακό και Πατραϊκό κόλπο και αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.
Ένα θέμα που πρέπει να απαντηθεί, αν και τουλάχιστον για την Κορινθία ,έχει εξηγηθεί πως το Λουτράκι έσπευσε πολύ γρήγορα να βρει τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, όταν οι υπόλοιποι περί άλλων τύρβαζαν.
Τζ. Σουκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: